Az Europol cáfolta, hogy fegyvereket csempésznének Ukrajnából

2022. július 23., 09:53

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) cáfolta, hogy állítólag fegyvereket csempésznének Ukrajnából. A hivatal tisztázta, hogy a potenciális veszélyre gondoltak, nem konkrét esetekre – derül ki az Europol közleményéből, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Az Europol szorosan együttműködik ukrán tisztviselőkkel annak érdekében, hogy csökkentse a fegyverkereskedelem veszélyét az Európai Unióban. Teljes mértékben megbízunk bennük, mivel új intézkedéseket hajtanak végre e lőfegyverek megfigyelésére és nyomon követésére” – áll a közleményben.

Az Europol úgy véli, a háborús övezetekben a múltban megfigyelt potenciális veszély, hogy a lőfegyverek rossz kezekbe kerülhetnek. De e pillanatig ilyen tényeket nem rögzítettek.

„Ami az ukrajnai háborút illeti, az Europol arra figyelmeztetett, hogy a lőfegyverek és a robbanóanyagok elterjedése Ukrajnában azt eredményezheti, hogy megnő az EU-ba kerülő lőfegyverek és lőszerek mennyisége a kialakított csempészútvonalakon vagy online platformokon keresztül. Ez a fenyegetés még nagyobb lehet a konfliktus után” – jelezte az Europol.

Korábban az Europol szóvivője, Jap Op Gen Oorth azt mondta, vannak arra utaló jelek, hogy fegyvereket csempésznek Ukrajnából.

(korrespondent.net/Kárpátalja)