Kezdetét vette a Kőrösmezői Tulipán Népművészeti Tábor

2022. július 26., 19:16

2022. július 25–29. között első alkalommal rendezik meg a Kőrösmezői Tulipán Népművészeti Tábort, melynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kőrösmezői Tanszállodája ad otthont, s melyre a Tulipán Tanoda és kihelyezett szakköreinek tanulói jelentkezhettek 8-tól 16 éves korig. 40 gyerek érkezett Kőrösmezőről és Terebesfejérpatakról a táborba, melynek megnyitóján Kepics Andzselika, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte, hogy a Tulipán Tanoda fő feladatának tartja a magyar népművészeti értékek, a népi hagyományok ápolását, megőrzését, átadását a felnövekvő nemzedéknek, a tehetséggondozást, ezért nemcsak az oktatási időszakban, hanem nyáron is szeretnék fejleszteni tanulóik tudását. A gyerekek a hét folyamán megismerkedhetnek a magyar nép kultúrájával, a népzene különböző stílusaival, népdalokat énekelnek, néptáncolnak, népi játékokkal ismerkednek meg, hangszeres oktatáson (harmonika, hegedű, tambura, nagybőgő) vehetnek részt, szabadidőben pedig kézműves-foglalkozásokon fejleszthetik kézügyességüket.

Kokas Erzsébet táborvezető, népi énekoktató, a Tiszapéterfalvai Tulipán Tanoda népi ének és népi játék oktatója bemutatta a Kokas Banda népzenei együttes oktatóit és segédoktatóit, valamint a tábor munkatársait. Oktatók: Botos Krisztina néptáncoktató, a Tiszapéterfalvai Tulipán Tanoda néptánctanára, Nagy István tambura-, nagybőgőoktató, a Tiszapéterfalvai Tulipán Tanoda gitár-tambura oktatója, Kokas Erzsébet kézműves, a Tiszapéterfalvai Tulipán Tanoda munkatársa. Segédoktatóink: Turjanica Emília hegedűoktató, a Nyíregyházi Egyetem Népzenei Tanszékének tanulója, Bocskai László néptáncoktató, a Tiszapéterfalvai Tulipán Tanoda végzős diákja, Marozsi Milán néptánc- és harmonikaoktató, a Tiszapéterfalvai Tulipán Tanoda végzős diákja. Munkatársaink: Keszler Mária helyi szervező, a Kőrösmezői 1. Számú Általános Iskola magyar nyelvű elemi osztályainak tanárnője, a Rahói járás magyar tannyelvű oktatási intézményeinek koordinátora, Vadas Mária nevelő, a Terebesfejérpataki P. Frangepán Katalin magyar óvoda zenei nevelője, Djácsuk Halina egészségügyi felelős.

A tábor megnyitójának keretein belül a Tulipán Népművészeti Tábor oktatói a gyerekek köszöntésére szatmári verbunkot és csárdást adtak elő.

A Kőrösmezői Tulipán Népművészeti Tábor a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola szervezésében, Magyarország Miniszterelnöksége és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

Kepics Andzselika,
a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola igazgatója