Elindulhat az ukrán gabona az éhezőkhöz

2022. július 27., 08:43 , 1118. szám

Ukrajna és Oroszország megállapodást írt alá Törökországgal és az ENSZ-szel a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. A hírt az ENSZ főtitkára jelentette be múlt pénteken Isztambulban.

A fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást, és a nyugati szankciókkal együtt szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon – emlékeztet az MTI. A most tető alá hozott egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren.

Az aláírás

A globális gabonaellátási nehézségek fenyegetése miatt régóta várt egyezményeket az isztambuli Dolmabahce-palotában írták alá. Ukrajna és Oroszország, a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozó két ország ugyanis két önálló megállapodást írt alá a több millió tonna gabona Ukrajnából történő kiviteléről.

Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal tanácsadója még az aláírási ceremónia előtt a Twitteren közölte: „Ukrajna nem ír alá semmilyen dokumentumot Oroszországgal. Megállapodást írunk alá Törökországgal és az ENSZ-szel, és kötelezettségeket vállalunk velük szemben. Oroszország ugyanilyen megállapodást ír alá Törökországgal és az ENSZ-szel.”

Podoljak határozottan kizárta orosz hajók közreműködését és Moszkva képviselőinek a jelenlétét az ukrán kikötőkben. „Provokáció esetén azonnal katonai választ adunk” – írta a tanácsadó. Szükség esetén minden ellenőrzést „közös csoportok” végeznek el a török vizeken, tette hozzá, de nem közölt részleteket a csoportok összetételével kapcsolatosan.

Ukrán részről Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter volt jelen a Kezdeményezés a gabona és élelmiszertermékek ukrán kikötőkből történő biztonságos szállítására címet viselő megállapodás aláírásánál, Oroszországot Szergej Sojgu védelmi miniszter képviselte. Az aláírási ceremónián megjelent António Guterres ENSZ-főtitkár mellett Recep Tayyip Erdogan török elnök is.

Az ENSZ főtitkára reményét fejezte ki, hogy a jelentős mennyiségű gabona exportja segít a globális élelmiszerárak csökkentésében és a világpiac stabilizálásában. Hangsúlyozta, hogy ezeket a problémákat lehetetlen megoldani „ukrán élelmiszertermékek és orosz műtrágyák” nélkül.

Miről szólnak a megállapodások?

Guterres szerint a megállapodások két munkacsoport létrehozását írják elő. Az elsőt Martin Griffiths ENSZ-főtitkár-helyettes vezeti, és a hajózási feltételek betartását fogja felügyelni a Fekete-tengeren. Ennek keretein belül egy közös koordinációs központ jön létre a megállapodás végrehajtásának ellenőrzésére. A második munkacsoport vezetője Rebecca Hirnspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) főtitkára lesz, és az orosz műtrágyák világpiacra jutásának elősegítésével fog foglalkozni.

A megállapodás kiköti, hogy a gabonaexportra kijelölt Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötők feletti ellenőrzés teljes egészében az ukrán fél kezében marad. Ezekben a kikötőkben nem irányozzák elő más hajók jelenlétét azokon kívül, amelyek a gabona, valamint a kapcsolódó élelmiszerek és műtrágyák exportálását biztosítják.

Az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, a Törökország, az ENSZ és Ukrajna képviselői által aláírt kezdeményezést az ukrán miniszteri kabinetnek jóvá kell hagynia. A portál kitér rá, a dokumentum nem rendelkezik az Oroszország elleni szankciók enyhítéséről. És nincs szó az ukrán hajók orosz hajók általi kíséretéről sem. Az orosz aggodalmak kivédésére, amelyek szerint a visszatérő hajók fegyvert csempészhetnek Ukrajnába, valamennyi fél képviselői átvizsgálják és az Isztambulban működő közös koordinációs központ felügyeli a hajókat.

Magas rangú ENSZ-tisztségviselők közölték, hogy a megállapodás teljességében néhány hét múlva lesz működőképes. A szerződés 120 napig marad érvényben, de meghosszabbítható.

„Az a tény, hogy két egymással háborúban álló fél – mégpedig nem akármilyen háborúban – képes volt ilyen megállapodást kötni, [...] példa nélküli” – mondta a Reuters hírügynökségnek egy ENSZ-tisztviselő.

Reakciók

„Ma jelzőfényt látunk a Fekete-tengeren, a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés fényét, amelyre a világnak most jobban szüksége van, mint bármikor korábban” – mondta António Guterres.

Az Egyesült Államok üdvözölte a megállapodást. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet közölte: arra törekszenek, hogy Oroszországon számon kérhető legyen annak a megvalósítása.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte: „Oroszország kötelezettségeket vállalt, amelyeket ez a dokumentum világosan megfogalmaz. Nem fogjuk az előnyünkre fordítani, hogy ezeket a kikötőket megtisztítják és megnyitják. Erre kötelezettséget vállaltunk.”

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell a Twitteren közölte: az EU „jó irányba tett lépésként” üdvözli a pénteki megállapodást, és annak gyors megvalósítását szorgalmazza.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kijelentette: a hét legfejlettebb országot tömörítő G7 országcsoport szorosan együttműködik partnereivel, így Törökországgal és másokkal annak biztosítására, hogy Ukrajnából el tudják szállítani a gabonát és ott elhelyezni, ahol szükség van rá, anélkül hogy ezzel veszélyeztetnék Ukrajna szuverenitását és védelmét.

Máris megsértették a szerződést

A megállapodásra árnyékot vet, hogy orosz rakétatámadás érte szombaton Odessza kikötőjét. Orosz részről közölték, egy dokkban álló ukrán hadihajót és egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétákat tároló raktárt semmisített meg az odesszai kikötő hajójavító üzemére Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel mért csapás.

Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő szerint ezzel Moszkva máris megsértette az előző nap kötött megállapodást. Az ENSZ és az Európai Unió elítélte a támadást.

(ntk/MTI/hirado.hu/eurointegration.com.ua/pravda.com.ua)