NBU-elnök: Ukrajna 15–20 milliárd dollár hitelre számít az IMF-től

2022. július 27., 18:29

Ukrajna az év végéig 15–20 milliárd dollár összegű új megállapodást kíván kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), 2-3 éven belüli folyósítással – jelezte Kirillo Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke a Reutersnek adott interjújában, amelyet az Ekonomicsna Pravda idéz.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna már benyújtotta kérelmét az IMF-hez, és most konzultációkat folytat az új finanszírozásról. Sevcsenko azt reméli, hogy az új program akár 20 milliárd dollárt is biztosít Ukrajnának két-három éven belüli folyósítással stand-by megállapodás vagy kiterjesztett finanszírozási mechanizmus (EFF) formájában.

Egy ilyen 20 milliárd dolláros program a második legnagyobb IMF-hitel lehet az argentínai után.

„Az IMF mindig Ukrajna partnereként lépett fel a háború alatt” – mondta Sevcsenko. – Remélem, még idén beindítható egy ilyen program.”

Az ukrán jegybank vezetője megjegyezte, hogy az IMF-fel kötött új programnak olyan intézkedéseket kell tartalmaznia, amelyek segítik a gazdaság stabilizálását. Ez biztosíthatná a visszatérést a háború előtti állapotokhoz, ideértve a rugalmas árfolyamot, a devizapiaci korlátozások hiányát, a nem teljesítő hitelek csökkenését a bankszektorban, valamint a kiegyensúlyozott fiskális politikát.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)