Változtatott a hrivnya árfolyamán az NBU

2022. július 27., 10:35 , 1118. szám

Február óta először módosult a hrivnyának a dollárhoz viszonyított árfolyama – derül ki a korrespondent.net írásából.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) február 24-től, a háború kitörésének napjától rögzítette a hrivnya hivatalos árfolyamát, és 29,25 hrivnya/dollár szinten tartotta. Ugyanakkor a piacon az árfolyam elérte a 38 hrivnyát dolláronként. Most az NBU úgy döntött, hogy megszünteti ezt a különbséget. A jegybank kifejtette, hogy egy ilyen lépés növeli az ukrán gyártók versenyképességét, közelíti egymáshoz az árfolyamképzés feltételeit a különböző vállalkozói csoportok és a lakosság esetében, és támogatja a gazdaság stabilitását háborús körülmények között.

A hrivnya amerikai dollárhoz viszonyított hivatalos árfolyama ugyanakkor továbbra is fix marad.

„A háború okozta nagy fokú bizonytalanság közepette az USA-dollárhoz viszonyított rögzített hivatalos árfolyam a várakozások stabilizálásának fő horgonya, és kulcsfontosságú eszköz az NBU kiemelt céljainak teljesítésében. Ezek lényege az ár- és pénzügyi stabilitás biztosítása, ami fontos előfeltétele a gazdaság fellendítésének” – közölte az NBU.

A jegybank azt állítja, hogy az árfolyam rögzítése dolláronként 29,25 hrivnyán a háború kezdetén hozzájárult a pénzügyi rendszer stabil működésének biztosításához.

„Ezt figyelembe véve a nemzeti bank egyszeri korrekciót hajt végre a hrivnya USA-dollárhoz viszonyított hivatalos árfolyamán, és 36,5686 hrivnya/dollár szinten rögzíti. Az új árfolyamszint horgonyként fog szolgálni a gazdaság számára és ellenállóbbá teszi a bizonytalanság közepette. A rögzített árfolyam-politika folytatása lehetővé teszi, hogy a nemzeti bank fenntartsa az infláció dinamikája feletti ellenőrzését, valamint támogassa a pénzügyi rendszer zavartalan működését. Ez meghatározó feltétele a gazdaság stabil működésének, ami háborús körülmények között létfontosságú” – jelentette ki Kirilo Sevcsenko, az NBU elnöke.

A Nemzeti Bank értékelése szerint az árfolyam korrekciója növeli az exportőrök által hazahozott és itt értékesített devizabevétel hányadát, minimalizálja a piaci szereplők viselkedésének spekulatív komponensét, és lehetővé teszi az árfolyam-várakozások stabilizálását.

A hrivnya hivatalos árfolyamának korrekciója csak korlátozottan befolyásolja az elmúlt hónapok gyorsuló árnövekedését, ami elsősorban a háború következményeinek és a logisztikai költségeknek tudható be, valamint az árak dinamikájának a globális árupiacokon – teszi hozzá a jegybank. Ugyanakkor a hivatalos árfolyam új, stabilabb szinten történő rögzítése lehetővé teszi az NBU számára, hogy fenntartsa az ukrajnai árdinamika feletti ellen­őrzést – jegyezte meg a nemzeti bank.

A készpénzes és nem készpénzes piaci szegmensben ugyanakkor változatlanok maradnak a deviza adásvételi árfolyam megállapításának feltételei. A devizapiac készpénz nélküli szegmensében a bankok általi valuta adásvételnél, az ügyfelek igényei alapján, a pénzintézeti árfolyam továbbra sem térhet el a hivatalostól 1%-nál nagyobb mértékben. A devizapiac készpénzes szegmensében a devizaeladási árfolyamot változatlanul a kereslet-kínálat határozza meg.

A hivatalos árfolyam és a feketepiaci árfolyam közötti különbség Ukrajnában ezelőtt időnként elérte a 25%-ot, ami fájdalmasan érintette az exportőröket és egyes egyéni vállalkozókat, különösen az IT szektorban.

„Most az árfolyam meredek emelkedésének korlátoznia kell az importot, és ez segíti a valutastabilitást. Ugyanakkor az exportőrök ösztönzést kapnak, hogy pénzt hozzanak be az országba, hogy a devizabevétel nagyobb részét itt adják el” – mondja Szerhij Fursza közgazdász.

Véleménye szerint az NBU döntésének legjelentősebb negatívuma az infláció.

„Bár az importőrök többsége mentálisan a piaci készpénzárfolyamot tartotta szem előtt, ennek ellenére mégiscsak 29,5-ös árfolyamon kerültek be a termékek az országba. Például a benzin. Most drágulnia kell, ami minden árra hatással lesz. De a valóság az, hogy a nemzeti bank olyan helyzetben jár el, amikor nincs jó megoldás. Csak rossz és nagyon rossz van. És ez így lesz a háború végéig” – mondja Fursza.

Egyébként a Nemzeti Bank szerint a hrivnya hivatalos árfolyamának 25 százalékos korrekciója az infláció általános szintjének közel 2-3 százalékpontos emelkedéséért tehető felelőssé, miközben például az üzemanyag egymagában 0,6–0,8 százalékpontot okoz.

A feketepiacon a Nemzeti Bank döntése után a dollár árfolyama 39 hrivnyára, az euróé pedig 40 hrivnyára emelkedett.

(zzz/korrespondent.net)