Együttműködési megállapodást írt alá a KHÖT és a zaporizzsjai „Brattya” Jótékonysági Alapítvány

2022. július 28., 18:06 , 1119. szám

A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) az Oroszország által indított háború első napjától kezdve azon dolgozik, hogy megkönnyítse a hozzá tartozó kistérségek mindennapjait úgy, hogy megad mindennemű segítséget – az adományok célba juttatásától kezdve a jogi tanácsadásig.

Elengedhetetlen, hogy a szervezet más szervezetekkel együttműködve tevékenykedjen Kárpátalján és annak határain túl is. Korábban több belső-ukrajnai szervezettel is kötöttek már együttműködési megállapodást, a legújabbat a Zaporizzsja megyei „Brattya” Jótékonysági Alapítvánnyal, amelynek korábban a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálattal közösen két kamionnyi segélyszállítmányt is átadtak.

„A helyi önkormányzatok mellett a frontvonalhoz közeli belső-ukrajnai önkormányzatok megsegítése is feltett célunk. Ahhoz, hogy ezt a célt el tudjuk érni, és célirányos segítséget tudjunk nyújtani, megbízható és erős partnerekre van szükségünk” – hangsúlyozta Rezes József, a KHÖT igazgatója, akitől azt is megtudhattuk, hogy a társulás már megannyi össz­ukrajnai karitatív szervezettel kötött együttműködési szerződést, amelyek biztosítják, hogy a KHÖT széles körű segítséget nyújtson mind a helyi, mind a belső-ukrajnai önkormányzatok számára.

A mostani alkalommal a Zaporizzsja megyei „Brattya” Jótékonysági Alapítvány vezetője, Olekszandr Szvisztun látogatott el Beregszászba. Látogatásának célja egy együttműködési megállapodás a „Brattya” JA és a KHÖT között, hiszen korábban már két alkalommal is érkezett segélyszállítmány a kelet-ukrán alapítvány részére innen, Kárpátaljáról. A segélyszállítmányokat a KHÖT a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálattal közösen juttatta célba.

Olekszandr Szvisztun a KHÖT mellett felkereste a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatot is, hogy nekik is megköszönje a támogatásokat.

„Ma Zaporizzsja megye közel 80%-a áll orosz megszállás alatt. Ez a helyzet nagyon nehéz és összetett. Ezért keressük a lehetőségeket, hogy minél jobban tudjunk segíteni az embereknek. Kárpátaljai partnereink, barátaink mellettünk állnak, amire jó példa az is, hogy már több alkalommal küldtek számunkra támogatást. Kiemelt partnerünk ilyen téren a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat, az Összukrán Kistérségek Kárpátaljai Kirendeltsége, valamint a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása is. Ők voltak azok, akik segítő kezet nyújtottak felénk, és ez a segítség nagyon fontos, hiszen a térségünkben hiány van szinte mindenből. Ezekből az adományokból mi nagyon sok helyre tudunk juttatni részeket, amiket azok kapnak meg, akik Donyeckből vagy Luhanszkból érkeztek hozzánk, de kapnak azok a kistérségek is, akik a legnehezebb helyzetben vannak a frontvonal szomszédságában. Mindemellett szorosan együttműködünk a Siroki kistérséggel is, és a csapatunk a hét minden napján igyekszik segíteni azoknak az embereknek, akik szükséget szenvednek. Ezt csak ilyen nagyarányú támogatásokkal tudjuk megvalósítani” – mondta a „Brattya” Jótékonysági Alapítvány vezetője.

Az együttműködési megállapodás értelmében az említett szervezetek a továbbiakban is tartják a kapcsolatot és közösen keresik a lehetőségeket mind a humanitárius adományok célba juttatásában, mind pedig más területeken is.

TV21Ungvár/K. K.