„A legnagyobb bátorság a remény”

2022. július 28., 17:20 , 1119. szám

A Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat 2022. július 15–17-én szakmai hétvégét szervezett stábtagjai számára Beregszászban. A háborús események miatt csak korlátozott létszámban, de nagy örömmel és lelkesedéssel találkoztak azok a segítő szakemberek, akik telefonon keresztül nyújtanak segítséget (elsősegélyt) magyarul beszélő hívóiknak. A péntek esti kötetlen együttlétet felváltotta a szombati szakmai találkozó, melyen a segítő beszélgetés, az ügyelők saját lelki egészségvédelme, a közösségi mentálhigiéné és továbbfejlődési lehetőségek keresése volt a téma.

Tovább színesítette a hétvége programját, hogy a stáb tagjai találkozhattak azokkal a jelöltekkel, akik most készülnek a telefonos segítői hivatásra. Nagy öröm lesz, amikor újabb kollégák csatlakozhatnak a már meglévő csapathoz, melynek tagjai nemcsak munkakapcsolatban vannak, hanem olyan szoros közösségben, amely megtart, felemel, felüdít a nehéz időkben is.

A Kezünkben a Jövő Alapítvány legnagyobb programjaként működő telefonszolgálathoz évente mintegy 800–1000 hívás érkezik. Nagyrészt Kárpátaljáról telefonálnak, de hívják a szolgálatot Felvidékről is, mivel gyümölcsöző együttműködés van a két régió között. A 2014 óta működő Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat ügyelői szakmai támogatást kapnak a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségétől is, melynek képviselője most is jelen volt a találkozón.

A hétvége mottója egy Illyés Gyulától kölcsönzött idézet volt: „A legnagyobb bátorság a remény.” Hiszen egy háborús helyzetben nagy bátorság kell – bátornak kell lenni egymás segítésében, a másik szempontjainak figyelembe vételében, a fel nem adásban, egy újabb gyermek vállalásában, vagy éppen abban, amiben vagyunk. Erre a bátorságra hívjuk fel a figyelmet.

Mi úgy tartjuk, hogy az az igazán bátor, aki segítséget mer kérni.

Ha úgy érzi, hogy szívesen beszélgetne gondjairól valakivel, hívja telefonszámainkat: 095 600 8005 és 097 600 8005.

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Török M. Orsolya