Amerikai külügyminisztérium: Blinken „kemény üzenetet” szándékozik átadni Lavrovnak az Ukrajna egy részének annektálására tett kísérletekkel kapcsolatban

2022. július 29., 09:09

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere azt tervezi, hogy „kemény üzenetet” továbbít Lavrov orosz külügyminiszternek az újabb ukrán területek annektálásának megengedhetetlenségéről, valamint ennek következményeiről Oroszország számára – közölte washingtoni sajtótájékoztatóján Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, akit az Ukrinform idéz.

Price hangsúlyozta: továbbra is nagyon riasztó nyilatkozatok hangzanak el Moszkvában, többek között személyesen Lavrov miniszter részéről az Oroszországi Föderációnak a megszállt Donbászon kívüli területekre vonatkozó tervei „földrajzának kiterjesztésével” kapcsolatban.

„Úgy véljük, észszerű lenne, ha Lavrov miniszter közvetlenül Blinken minisztertől hallaná azt az üzenetet, hogy az erőszakos annektálás az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog teljes megsértését jelentené, s óriási ára lenne (Oroszország számára – a szerk.) és következményei a világ nagyobbik hányada részéről” –mondta az amerikai külügyminisztérium képviselője.

A szóvivő jelezte, hogy Blinkennek az orosz miniszterrel tervezett beszélgetése nem Ukrajnáról szóló tárgyalás, és semmiképpen sem visszatérés a „szokásos üzletmenethez” Oroszországgal.

„Ez Ukrajna javára történik, amelynek (a tárgyalóasztalnál – a szerk.) találkoznia kell Oroszországgal” – magyarázta a külügyminisztérium képviselője.

Szerinte „az ukrán partnerek nagyon világossá tették, hogy készen állnak és teljes mértékben tudatában vannak annak, hogy Oroszország agressziója előbb-utóbb abbamarad, és azt párbeszéddel és diplomáciával kell befejezni”.

Ugyanakkor – tette hozzá Price – Oroszország semmi jelét nem mutatja, hogy érdekelt lenne az aktív és konstruktív párbeszédben és diplomáciában.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)