Magyarországon is írhattak multitesztet a menekült diákok

2022. július 29., 11:37 , 1119. szám

Húsz ukrajnai menekült diák vett részt a felsőoktatásban való továbbtanuláshoz szükséges ukrán nemzeti multiteszten Debrecenben.

A háború kitörése miatt az oktatási hatóságok korábban kénytelenek voltak lemondani a külső független értékelés (ZNO) megrendezéséről a hagyományos keretek között. Ennek következtében idén a külső független értékelést egyszerűsített formában bonyolítják le. Ezek szerint a felvételizők országos, több tantárgyból álló összevont nemzeti multidiszciplináris tesztet (NMT) írnak. A három kiválasztott tantárgy: ukrán nyelv, matematika és Ukrajna története.

„Igyekeztünk megőrizni a ZNO azon alapjait, amelyek évek óta élvezik a szülők és a tanulók vitathatatlan bizalmát a felvételi vonatkozásában. A ZNO egyszerűsített analógját választottuk, a teljes általános középfokú oktatáson alapuló, a felvételizést és a felsőfokú végzettség megszerzését szolgáló ún. nemzeti multidiszciplináris tesztet” – fogalmazott Szerhij Skarlet ukrán oktatási és tudományos miniszter a teszttel kapcsolatban.

Az NMT eredménye három önálló érdemjegyből tevődik össze, amelyeket mindjárt a teszt megírása után kihirdetnek. A teszt hatvan feladatot/kérdést tartalmaz, ezek megválaszolására 120 perc áll a felvételizők rendelkezésére. Az NMT feladatai megfelelnek a tantárgyi ZNO-k programjainak, és a ZNO-tesztekben alkalmazott feladatokhoz hasonlítanak.

A háború kezdete óta több millió ukrán lakos menekült el az országból, és keresett menedéket az Európai Unió országaiban. Számukra lehetővé tették, hogy külföldön, a világ bármely országában adjanak számot tudásukról, és vegyenek részt a felsőoktatási felvételi eljárásban. Kelet-Magyarországon a helyszínt a Debreceni Egyetem biztosította.

A debreceni tesztközpontban összesen 23 diák – Ukrajna számos vidékéről, többek között Kárpátaljáról is – jelezte részvételi szándékát az NMT-re, közülük a teszt megírásán 20 diák jelent meg.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) felkérésére az oktatási intézmény több munkatársa is részt vett az ukrán multitesztek magyarországi lebonyolításában.

„A multiteszt sikeresen lezajlott, minden a tervek szerint alakult” – tudatta Pallay Dezső, a II. RF KMF tanára, multiteszt­felelős.

Az ukrajnai diákok Magyarországon három helyszínen – Debrecen mellett Budapesten és Győrben – is megírhatták az ukrán követelményeknek megfelelő multitesztet.

TV21 Ungvár/K. K.