Elhagyta Odesszát az első gabonaszállító hajó

2022. augusztus 1., 11:44 , 1119. szám

A Sierra Leone-i lobogó alatt hajózó RAZONI teherszállító 26 000 tonna ukrán kukoricával hagyta el Odessza kikötőjét – jelentette be Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter hétfőn a Facebookon.

„Hálás vagyok az Ukrán Fegyveres Erőknek a lehetőségért, hogy ukrán feltételekkel tárgyalhatok. Nagy-Odessza kikötőiben további 16 hajó vár már a sorára. Ezek azok a hajók, amelyek az oroszországi teljes körű invázió kezdete óta zárlat alatt vannak. Ezzel egyidejűleg érkeznek a kérelmek újabb mezőgazdasági termékekkel megtöltendő hajók fogadására.

A következő hetekben partnereink támogatásával azt tervezzük, hogy elérjük a mezőgazdasági termékek átrakodásának teljes kapacitását” – tette hozzá a miniszter.

Utóbb a Bloombergnek nyilatkozva a tárcavezető elmondta, a következő két hétben napi három hajóra korlátozzák a szállítást. Miután e „próbaüzem” igazolja az útvonalak biztonságosságát, négy–hat hét alatt a gabonaexport elérheti a havi 3 millió tonnát.

Az Európai Unió üdvözli az első ukrán élelmiszereket szállító hajó elindítását és reméli, hogy a megkötött „gabonamegállapodásokat” maradéktalanul végrehajtják – közölte Peter Stano, az Európai Külügyi Szolgálat képviselője, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Ez az első lépés a globális élelmiszerválság mérséklése felé, amelyet súlyosbított az Ukrajna elleni orosz agresszió a kikötők blokádjával – tetézve az ukrajnai szántóföldek elaknásításával és megsemmisítésével –, az ukrán gabona elégetése, lopása és az Oroszország nevében az eladására tett kísérletek” – fogalmazott az EU külügyi szolgálatának képviselője.

Elmondása szerint Libanon lesz az első ország, ahová ukrán rakomány érkezik, hiszen válságok során megy keresztül, és megszenvedte az Oroszország által kirobbantott háború negatív következményeit.

Mint ismeretes, július 22-én Isztambulban megállapodás született a „gabonafolyosó” megnyitásáról az Oroszország által zárlat alatt tartott ukrán kikötőkből.

(hk/pravda.com.ua/interfax.com.ua)