Elsősegélynyújtó képzésnek ad otthont a megyei könyvtár Ungváron

2022. augusztus 3., 16:57

Augusztus 4-én 16 órától elsősegélynyújtó képzés lesz a Fegyir Potusnyak Kárpátaljai Megyei Egyetemes Tudományos Könyvtárban, a Szabadság sugárút 16. szám alatt.

Az elsősegélynyújtás, amelyet speciális orvosi képzettséggel nem rendelkező személyek nyújtanak, abban áll, hogy a legegyszerűbb eszközöket a helyszínen alkalmazzák az egészségügyi dolgozó érkezése előtt. A további sürgősségi orvosi ellátás, a kezelés és egyes esetekben az áldozat életben maradása nagyban függ attól, hogy az elsősegélynyújtás mennyire időben és szakszerűen történik.

A mostani képzés során a résztvevők gyakorlati készségekre tehetnek szert, nevezetesen: felmérik az áldozat állapotát és meghatározzák, hogy milyen segítségre van szüksége elsősorban; a felső légutak szabad áthaladásának biztosítása; mesterséges lélegeztetés és zárt szívmasszázs végzése; a vérzés átmeneti elállítása kompressziós kötés alkalmazásával; sérülések (sebek, égési sérülések, zúzódások) esetén kötés alkalmazása; csonttörések esetén a sérült testrész rögzítése; eszméletvesztés esetén segítségnyújtás.

A képzést a katonai szférából érkező hivatásos oktatók végzik. Bővebb információért hívják a +380 50 697 56 04-es telefonszámot (a projekt koordinátora Jevgenya).

(0312.ua/RV)