Milyen segélyeket igényelhetnek az ukrán állampolgárok a nemzetközi szervezeteknél?

2022. augusztus 3., 16:18 , 1119. szám

Az állami anyagi támogatáson kívül neves nemzetközi szervezetek is indítottak támogatási programokat az ukrán állampolgárok számára – közölte az Ideiglenesen Megszállt Területek Reintegrációjáért Felelős Minisztérium.

Az ukrán állampolgárok 2220–2500 hrivnya közötti segélyt kérelmezhetnek, melyet három hónapon át utalnak majd nekik, azonban igény szerint a támogatás egy összegben is átvehető.

A kérelem benyújtása után a segély 1–6 hét alatt érkezik meg a kedvezményezettek bankszámlájára, a bankban és az Ukrpostán is kivehető.

A jelenlegi adatok szerint közel egymillió ukrán állampolgár élt a lehetőséggel. Szerkesztőségünk összegyűjtötte, milyen támogatásokat lehet jelenleg igényelni.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által biztosított támogatás

A programban 2220 hrivnya igényelhető a család minden tagjára, azonban a családtagok száma nem haladhatja meg az 5 főt. A háromhavi összeget (6660 hrivnya) egy összegben utalják. A támogatást azok vehetik át, akik más program által nem részesültek segélyben.

Ki igényelheti? Azok a belső menekült személyek, akik benne vannak az információs bázisban, az ideiglenesen megszállt területek lakosai, valamint azon területeké, ahol aktív harcok folynak. A kérelem személyesen is benyújtható a regisztrációs központokban (Lemberg, Cserkasszi, Kirovohrad, Poltava, Dnyipropetrovszk megye) vagy az eDopomoha platformon.

Prioritások:

- fogyatékkal élők,

- nyugdíjasok,

- egyedülálló szülők,

- nagycsaládosok,

- rászoruló családok.

Az Észt Menekültügyi Tanács által biztosított támogatás

A programban 2220 hrivnya igényelhető a család minden tagjára, azonban a családtagok száma nem haladhatja meg az 5 főt. A támogatást azok vehetik át, akik más program által nem részesültek segélyben.

A segélyt a 0671052803-as telefonszámon vagy a register.pagulasabi.ee/uk honlapon igényelhetik.

Ki igényelheti? Belső menekültek, vagy a következő megyék lakosai: Csernyihiv, Donyeck, Zaporizzsja, Szumi, Cserkaszi, Kijev, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk, Kirovohrad, Poltava.

Prioritások:

- azok a családok, amelyek a harcokban elveszítették a családfenntartót;

- azok a családok, amelyeknek egyik tagja megsérült a harcokban;

- azok a családok, amelyeknek a lakóháza megsemmisült vagy károsult;

- egyedülálló szülő, aki kiskorú gyermeket nevel;

- családok, ahol az édesanya a családfenntartó;

- rászoruló családok, ahol élnek fogyatékkal élő személyek, várandós édesanyák vagy szoptatós édesanyák;

- azok a személyek, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, s most nem tudnak visszatérni korábbi lakóhelyükre.

Az UNICEF által biztosított támogatás

A programban 2220 hrivnya igényelhető a család minden tagjára, azonban a családtagok száma nem haladhatja meg az 5 főt. A támogatást azok vehetik át, akik más program által nem részesültek segélyben. A háromhavi összeget (6660 hrivnya) egy összegben utalják.

Ki igényelheti? A menekültstátusszal nem rendelkező személyek, akik:

- három vagy több 18 éven aluli gyereket nevelnek

- két vagy több 18 éven aluli gyereket nevelnek, akik közül az egyik fogyatékkal élő.

A támogatás a register.unicef.org oldalon igényelhető, valamint személyesen is benyújtható a szociális védelmi szervek központjaiban (Zsitomir, Kijev és Kirovohrad megyékben).

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága által biztosított támogatás

A programban 2500 hrivnya igényelhető azok számára, akik más program által nem részesültek segélyben. A kedvezményezettek három hónapon át kapják a támogatást.

Ki igényelheti? Belső menekültek, a megszállt, illetve felszabadított területek lakosai, valamint azok az ukrán állampolgárok, akik olyan megyékben élnek, ahol jelenleg is harcok folynak.

Prioritások:

- fogyatékkal élő személyek,

- nagycsaládosok,

- árva gyereket nevelő családok,

- fogyatékkal élő gyereket nevelő családok.

A támogatás az eDopomoha platformon vagy a Bizottság hivatalaiban (Poltava, Odessza, Dnyipro, Kijev) igényelhető.

Az eDopomoha platformon (https://aid.edopomoga.gov.ua) a következőképp igényelhetik a támogatásokat. A honlapon válasszák ki a Виплати від міжнародних організацій fület, majd pedig kattintsanak a kérelem kitöltésére. Jelöljék meg szociális státuszukat (egyszerre több kategória is érvényes lehet).

Adják meg személyes adataikat: teljes nevüket, identifikációs kódjukat (РНУКПН), születési dátumukat és telefonszámukat. A kérelemben a szociális státusztól függően a saját adatokon kívül meg kell adni a családtagok adatait is.

Miután benyújtották a kérelmet, ellenőrizhetik az igénylés státuszát a Перевірити статус заявки fül alatt.

VV