Tamási Áron 125 címmel nyílt kiállítás Budapesten

2022. augusztus 3., 08:08 , 1119. szám

Tamási Áron 125 címmel nyílt kiállítás július 25-én Budapesten. A 125 éve született író életművét bemutató tablósorozat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodaházának Andrássy úti oldalán látható.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódó kerítéskiállítás megnyitóján kiemelte: az író alakja máig összekapcsolja a magyarságot, ma is az egyik legolvasottabb magyar szerző.

Az emlékév programjaival nemcsak Tamási Áronra, hanem az erdélyi magyarságra és a székelységre is felhívják a figyelmet – mondta.

A nemzetpolitikai államtitkárság 2016 óta hirdet meg emlék­éveket – mondta, hangsúlyozva: köztük is kimagasló értékű az idei, amelyet január 22-én, a magyar kultúra napján indítottak el Marosvásárhelyen. Ezzel párhuzamosan Budapesten is megkezdődött az eseménysorozat, amelynek keretében számos programot, köztük tanulmányi versenyeket is szerveznek.

Kiemelte: céljuk, hogy minél több gyereket, fiatalt nyerjenek meg, és populárissá tegyék az emlékév eseményeit. Egy populáris íróról van szó, akit viszont újra és újra meg kell ismertetni a magyar társadalommal, hiszen a kultúra olyan dolog, amelyet mindig újra és újra tanulni kell – hangsúlyozta.

Hozzátette: ezért is hozták létre a vándorkiállítást, amelyet már megnyitottak Csíksomlyón, Farkaslakán, Sátoraljaújhelyen, Csíkcsomortánban, Gyulán, Mikházán, valamint Tusnádfürdőn, és nemcsak az emlékévben, hanem azt követően is számos helyszínen bemutatnak – a Kárpát-medencében és a diaszpórában is.

Richly Gábor, az MMA főtitkára arról beszélt, hogy Tamási Áron élete a XX. század kortörténeti dokumentumaként is értelmezhető. Székelyföldről indulva, Amerikát megjárva, Magyarországon letelepedve mindvégig fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy hidat teremtsen az anyaország, a Kárpát-medence és a világ magyarsága között – fogalmazott.

Hozzátette: a Tamási Áron Közalapítvány és a Magyarság Háza közreműködésével megvalósuló kiállítás az író életpályájának néhány jelentős állomását mutatja be, számos idézet és korabeli fotográfia felhasználásával.

Elmondta: az MMA további kulturális programokat is szervezett az emlékévben. Felidézte: márciusban mutatták be az MMA kiadójának gondozásában megjelent Tamási Áron-albumot, amelyet az író szülőfalujában, Farkaslakán és Kolozsváron is megismerhet majd a közönség.

A megnyitón Tamási Áron alakját Vári Fábián László író, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője idézte fel.

A Tamási Áron (1897–1966) életművéhez kapcsolódó, 17 tablóból álló kiállítás októberig tekinthető meg.

(MTI/Kárpátalja)