Híd a generációk között

2022. augusztus 6., 10:29 , 1120. szám

A beregdédai Bora-Bora strandon gyűltek össze a Kárpátaljai Magyar Nyugdíjasklubok Szövetségének tagjai a Híd a generációk között nevű programjukra. A rendezvényen a csapi, nagybégányi, rafajnaújfalui, munkácsi, zápszonyi, beregdédai és a Záhonyi Vasutas Nyugdíjasklub képviselői vettek részt.

A Kárpátaljai Magyar Nyugdíjasklubok Szövetsége 2019-ben szervezte meg első alkalommal a Híd a generációk között elnevezésű értékőrző programját. A program fő célja a hagyományátörökítés a nagyszülőkről az unokákra.

A mostani alkalom A krumpli a második kenyerünk nevet viselte, így a rendezvény középpontjában a burgonyával készült ételek voltak. A finomabbnál finomabb fogások között megtalálható volt többek között a krumplibundában sült rántott hús, a lapcsánka, a krumplihaluska, a krumplis fánk és a pogácsa.

Belovics Ilona, a Kárpátaljai Magyar Nyugdíjasklubok Szövetségének és egyben a Csapi Nyugdíjasklubnak az elnöke elmondta, a rendezvény célja a közösségépítés mellett a nagymamák és nagypapák tudásának átadása a fiatalabb nemzedéknek.

 „A Híd a generációk között programok alkalmával a nagymamák átadhatják az unokáknak, az ifjúságnak a konyha szeretetét, a sütés-főzés mesterségét, fortélyait. Megtanítjuk nekik, hogy milyen finom az otthon készített étel, és mennyi öröm lakozik ezek elkészítésében” – fogalmazott Belovics Ilona.

A program során a fiatalok igyekeztek ellesni a nagymamák hosszú éveken keresztül megszerzett tudását, mialatt ki-ki a saját vidékéről hozott nótáját dalolta és ínycsiklandó falatokat készítette.

Bár az ételek mindegyike tartalmazott krumplit, a rendezvény során mégis változatos és ízletes ételek készültek. Az egyik kiemelkedő és mindenki tetszését elnyerő fogás a töltött káposzta volt, ám nem a hagyományos módon elkészített, hanem rizs helyett krumplival készült. Ezt a különleges fogást a Csapi Nyugdíjasklub készítette.

A szervezők pedig azokra is gondoltak, akik a leveshez is kenyeret esznek, hiszen minden asztalt egy kemencében sült krumplis-korpás barna kenyér ékesített.

TV21Ungvár/K. K.