Többet költöttünk júliusban

2022. augusztus 6., 11:48

Júliusban az ukrán fogyasztói piac szinte teljesen magához tért a háború első hónapjainak hanyatlása után. A PrivatBank POS-terminálhálózatában eszközölt bankkártyás fizetések statisztikái szerint a kereskedelemben a vásárlásokhoz kapcsolódó kártyás fizetések száma 5,9%-kal 199 millió tranzakcióra nőtt – jelentette a bank sajtószolgálata nyomán a dengi.ua.

Hozzáteszik, hogy az elmúlt hónapban készpénzfizetés nélkül vásárolt áruk mennyisége 7,7%-kal 48,4 milliárd hrivnyára nőtt.

Júliusban tovább emelkedtek a polgárok élelmiszerekre fordított kiadásai. A kártyás fizetés az élelmiszerboltokban 9,7%-kal 24 milliárd hrivnyára nőtt. Általánosságban elmondható, hogy az élelmiszerek vásárlása az ukránok nem készpénzes kiadásainak több mint 49%-át teszi ki – hangsúlyozta a PrivatBank.

Az elmúlt hónapban jelentősen nőttek a kártyás kávézói és éttermi kiadások (19%-kal 3,4 milliárd hrivnyára), a gyógyszervásárlásra (14,5%-kal 2,7 milliárd hrivnyára), az elektronikai cikkekre és háztartási gépekre (16%-kal 3,2 milliárd hrivnyára) fordított kártyás kiadások, valamint az üzemanyagköltségek (12,1%-kal 2,3 milliárd hr-ra).

(dengi.ua/Kárpátalja)