Szép eredményeket értek el a TV21 Ungvár munkatársai a 8. Kulturális Filmek Fesztiválján

2022. augusztus 8., 16:27 , 1120. szám

Átadták a magyar kultúra értékeit a Kárpát-medence és a diaszpóra helyi magyar közösségeiben továbbéltető embereket bemutató 8. Kulturális Filmek Fesztiváljának díjait augusztus 6-án, Tállyán.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, idén immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Kulturális Filmek Fesztiválja. A rendezvénynek idén is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállya település adott otthont augusztus 4–7. között.

A fesztivál célja, hogy a portréfilmek elkészítésével és bemutatásával hozzájáruljanak a kistelepülések kulturális életének, a hagyományoknak, a táji értékeknek a megőrzéséhez, fejlesztéséhez, ezáltal elősegítsék a vidéki és külhoni magyar emberek életminőségének emelését, a helyi magyar identitás erősítését, a gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedést Magyarországon, a Kárpát-medencében és más magyarok lakta vidékeken.

A pályázók a versenyfilmeket video-, filmes és/vagy számítógépes, illetve bármilyen más animációs technikával elkészíthették. A közönség előzsűrizése alapján, amely 2022. május 29-től július 3-ig tartott, 20 filmet értékelt előzetesen a szakmai zsűri. Ezek közül 10 alkotás bekerült a döntőbe. A filmfesztiválon közülük választották ki a nyertes produkciókat.

A filmfesztivál díjátadóján a TV21 Ungvár hét munkatársa is elismerésben részesült. A szakmai zsűri által értékelt 20 alkotás közül hármat a TV21 Ungvár munkatársai készítettek, amelyek mindegyike különdíjban részesült. Debreceni Kamilla és Balla Béla Sárba ragadva című alkotása pedig a megmérettetésen kiérdemelte a második helyezettnek járó díjat. A kisfilm a nagydobronyi id. Hidi Endre keramikus életét és munkásságát mutatja be.

Id. Hidi Endre 1944. augusztus 7-én született Nagydobronyban. Miután a Nagydobronyi Középiskolában befejezte általános iskolai tanulmányait, 1960 és 1965 között az Ungvári Képzőművészeti Szakközépiskola diákja volt kerámia szakon. A kötelező katonai szolgálata teljesítése után, 1968-ban keramikusműhelyt létesített Nagydobronyban, ahol a mai napig tevékenykedik.

Megannyi díjjal és kitüntetéssel értékelték már munkásságát. Többek között 2002-ben Ukrajna Érdemes Népművésze díjjal tüntették ki, 2010-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet vehetett át, 2015-ben pedig a Révész Imre-díj képzőművész kategóriájának díjazottja lett.

A díjak mellett számos képzőművészeti egyesületnek is tagja, alapítója: 1990-től az Ukrán Népművészek Nemzeti Egyesületének tagja, szintén 1990 óta – az egyesület egyik alapítójaként – tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, 1996 óta pedig az Ukrán Képző- és Iparművészeti Szövetségnek is tagja lett.

Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy az ungvári stúdió szinte valamennyi alkotása díjban részesülhetett.

A Kulturális Filmek Fesztiválján bemutatott portréfilmek a YouTubefelületen tekinthetők meg az alábbi linken: https://www.youtube.com/playlist?list=PLuuNDAwziydZSMhDrfcbpxAtsYNwEBsg7

TV21 Ungvár/K. K.