Elstartolt a „Szól a fülemüle!” edzőtábor

2022. augusztus 9., 15:21 , 1120. szám

Immáron nyolcadik alkalommal szervezi meg a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a „Szól a fülemüle!” Kárpátaljai Népzene és Néptánc Tehetségkutatót, melyet idén az országban kialakult körülmények miatt rendhagyó módon egy ötnapos edzőtáborral indítanak. A programnak a II. RF KMF Egán Ede Szakképző Centrum beregszászi helyszíne ad otthont augusztus 8. és 12. között.

A tehetségkutatóra a 7 és 16 év közötti, kárpátaljai tanintézményekben tanuló, hagyományápoló hangszeres szólisták, hangszeres együttesek, szólótáncosok és néptáncegyüttesek jelentkezhettek elektronikus úton. A programra 37 produkcióval nyújtották be jelentkezésüket az ifjú zenészek, táncosok, összesen 163 fővel. Az edzőtábor első napján seregszemlén vettek részt a fellépők, amelyen a magyarországi oktatópedagógusok szakmai tanácsait hallgatták meg, majd közös táncházra került sor. Ezt követően megnyitotta kapuit a tábor, amely egyben egy 30 órás intenzív képzés is.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója, a program főszervezője elmondta: „Ameddig egy nép énekel, addig messzire hallatszik a hangja, szerintem ez most még aktuálisabb, mint valaha. A mai napon egy seregszemlét tartunk pontosan azért, mert a gyermekeknek nem volt lehetőségük úgy gyakorolni, mint korábban. Itt szakmai tanácsadást kapnak az anyaországi szakemberektől, és lehetőség van arra, hogy egy 30 órás, ötnapos képzés során gyakorolják a produkcióikat” – mondta Váradi Natália. Az igazgató azt is elmondta, hogy a táborból mindenki továbbjut majd a döntőbe, ahol a zsűri értékeli a produkciókat. 

A 30 órás képzésen a következő szakemberek oktatnak: Szokolik Szabolcs – kétszeres aranysarkantyús és Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Püspökhatvani Bene József Általános Iskola oktatója; Szokolik Melinda – kétszeres aranygyöngyös és Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Püspökhatvani Bene József Általános Iskola oktatója; Váradi Enikő – a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének kulturális szervezője, a Rezeda Folkműhely vezetője, néptáncoktatója, a Sodró együttes művészeti vezetője; Orosz Péter – a Rezeda táncegyüttes művészeti vezetője és a Sodró együttes táncos szólistája; Budai Bence – a Ward Mária Katolikus Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium hallgatója; Nagy Albert – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzeneoktatója, előadóművész; Fenyvesi Attila  – az Óbudai Népzenei Iskola hallgatója; Balogh Ábel  –  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója; Solymosi Vince  – a Sárarany zenekar cimbalmosa.

A program szakmai referensei a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltsége képviseletében Váradi Enikő, valamint a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány képviseletében Kepics Andzselika.

Augusztus 12-én kerül sor a képzés záró programjára, ahol a gyerekek bemutathatják a héten megtanultakat, illetve egy közös produkciót fognak előadni. Az esemény támogatója Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzeti Tehetség Programja  (Fókuszban a tehetség a klasszikus- és népzene terén). A program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja. A VIII. „Szól a fülemüle!” tehetségkutató döntőjére október 1-jén kerül sor.     

Ev