Közzétették a legjobb ukrajnai felsőoktatási intézmények rangsorát

2022. augusztus 9., 12:32

Az osvita.ua közzétette az ukrajnai felsőoktatási intézmények 2022. évi rangsorát. Az első húszban Kijev, Lviv, Harkiv, Odessza, Szumi, Ternopil, Csernyivci, Vinnicja, Kropivnickij és Dnyipro egyetemeit találjuk – közölte az Oktatási és Tudományos Minisztérium sajtószolgálata nyomán a korrespondent.net.

Ami a régiókat illeti, nyugaton az Ivan Franko Lvivi Nemzeti Egyetem, délen az I. I. Mecsnyikov Odesszai Nemzeti Egyetem, északon a Szumi Állami Egyetem, keleten a V. N. Karazin Harkivi Nemzeti Egyetem, a központi régióban a jelenleg Vinnicjában működő Vaszil Sztusz Donyecki Nemzeti Egyetem végzett az élen.

Az ukrajnai felsőoktatási intézmények országos rangsorát hatodik éve a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem vezeti.

A mezőgazdasági felsőoktatási intézmények listáján a Nemzeti Bioerőforrás- és Természetgazdálkodási Egyetem az első. A pedagógiai felsőoktatási intézmények között a Franko nevét viselő Drohobicsi Állami Pedagógiai Egyetem az éllovas. A Danilo Halickij Lvivi Nemzeti Orvostudományi Egyetemet ismerték el Ukrajna legjobb egészségügyi oktatási intézményének. A Kijevi Nemzeti Kulturális és Művészeti Egyetem vezeti a felsőoktatási intézmények rangsorát „művészetek” kategóriában.

A minősítés és besorolás az ukrajnai oktatási intézmények nemzeti rangsorain alapul: Top-200 Ukrajina, Scopus és a ZNO pontszám szerződésre (Бал ЗНО на контракт), amelyek mindegyike más-más szempontok alapján értékeli a felsőoktatási intézményeket.

(korrespondent.net/Kárpátalja)