Amnesty International: A botrányos jelentés

2022. augusztus 10., 08:12 , 1120. szám

Az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet minap ismertetett jelentésében azt állítja, hogy az ukrán hadsereg veszélyezteti a civil lakosságot. Ennek az az oka, írják a jogvédők, hogy lakott területeken alakítják ki bázisaikat és helyezik el fegyvereiket az orosz invázió visszaveréséhez. Az ukrán elnök hivatala „furcsának” nevezte ezt a jelentést, hasonlónak az orosz dezinformációs és propagandakampányhoz.

Mit állít az Amnesty?

Amint a BBC News Ukrajina rámutat, az Amnesty szerint az ukrán csapatok taktikája, hogy fegyvereiket és bázisaikat lakóövezetekben helyezik el, sérti a nemzetközi humanitárius jogot, mert polgári objektumokat katonai célpontokká változtat. A lakott területeket ért orosz csapások következtében civilek halnak meg, és megsemmisül a civil infrastruktúra – jegyzi meg a jogvédő szervezet.

Az áprilistól júliusig tartó időszakban az Amnesty szakértői több hetet töltöttek a Harkiv és Mikolajiv megyékben, valamint a Donbászban végrehajtott orosz csapások elemzésével. Megvizsgálták a támadások helyszíneit, kikérdezték a túlélőket, a támadások tanúit és a hozzátartozóikat, valamint műholdfelvételeket tanulmányoztak. Ennek során az AI állítólag bizonyítékokat talált arra, hogy az ukrán erők lakott területekről mértek csapást, és a szóban forgó régiók 19 városában és falujában polgári létesítményekben állomásoztak – áll egyebek mellett a jelentésben.

Az Amnesty ugyanakkor megjegyzi, hogy nem minden orosz támadás követte ezt a mintát. Azokat az eseteket, amelyekben az AI szakértői nem találtak bizonyítékot arra, hogy ukrán csapatok a polgári objektumok területén tartózkodtak volna, Oroszország által elkövetett háborús bűncselekményeknek minősítették.

„A »védekező« pozíció nem menti fel az ukrán katonákat a nemzetközi humanitárius jog betartása alól – jelentette ki Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára. – Az ukrán kormánynak haladéktalanul biztosítania kell erőinek a lakott területektől távolabbi elhelyezését, vagy evakuálnia kell a polgári lakosságot azokról a területekről, ahol a hadsereg működik.”

Az AI hozzáteszi: az ukrán hadsereg gyakorlata, hogy katonai célpontokat lakott területeken helyez el, semmiképpen sem indokolja a válogatás nélküli orosz támadásokat, többek között a nemzetközi közösség által betiltott lőszerek felhasználásával.

Az orosz hadsereg a polgári objektumok elleni csapásokat indokolva gyakran állítja, hogy az ukrán hadsereg „parancsnokságai” vagy „laktanyái” helyezkedtek el azokban. Ukrajna mindig tagadta az ilyen állításokat, és hangsúlyozta, hogy az Oroszországi Föderáció főként olyan polgári objektumokra mér csapást, amelyeknek nincs katonai jelentősége.

Mi volt ez?

A jelentést sokan, sokfelől támadták. Még a londoni The Times is „nekiment” az AI-nak.

„Az Amnesty International, amely a »lelkiismereti foglyok« ügyeinek feltárásával foglalkozik, ezen a héten eltökélten nekilátott saját hitelességének aláásásához azzal, hogy a Putyin-rezsim propagandájának szócsövéül szolgált...” – idézi a kiadványt az Ukrajinszka Pravda.

A The Times cikke rámutat, hogy az ukrán erők azért állomásoznak lakott területeken, mert az orosz csapatok támadása alatt állnak. Azonban az ukrán erők bátran ellenállnak, és segítik a civileket a veszélyes területek elhagyásában.

A The Times emlékeztet a genfi egyezményekben kodifikált jogi kötelezettségre, amely a civilek védelmét írja elő háború idején. Az olyan szervezetek megfigyelő tevékenysége, mint a Vöröskereszt, segíthet ennek érvényesítésében. Rámutatnak azonban, hogy „ez egyáltalán nem ugyanaz, mint az agresszió áldozatainak hibáztatása és rágalmazása, amivel az Amnesty foglalkozik. Nem meglepő, hogy a csoport ukrán irodája, amellyel senki sem konzultált, elítélte ezeket a kiszámítható következtetéseket, miközben a londoni orosz nagykövetség előszeretettel idézte őket.”

„Hamis egyensúly”

Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a BBC News Ukraine-nek nyilatkozva kijelentette, hogy számára „furcsának” tűnik ez az Amnesty-jelentés.

„Oroszország folytatja az információs műveleteket, amelyek fő célja Ukrajna hiteltelenítése a nemzetközi partnerek előtt és a fegyverszállítások meghiúsítása” – jelentette ki a tanácsadó. – „Az Amnesty International nyilatkozata rendkívül furcsa, mintha szerves része lenne ennek a dezinformációs és propagandakampánynak” – mutatott rá.

Hozzátette: „az egyetlen valós, bizonyított és kétségkívüli veszélyt az ukránokra maga az orosz hadsereg jelenti”.

„Elvtelen ellenséggel harcolva, olykor az utcai harcok körülményei között, Ukrajna minden erejével igyekszik megvédeni polgárait. Ennek érdekében igyekszünk evakuálni a civileket a legaktívabb ellenségeskedés zónájából, ami ma a Donbász” – hangsúlyozta.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is kommentálta az AI jelentését a közösségi oldalakon. Azzal vádolta a szervezetet, hogy megpróbált hamis egyensúlyt teremteni bűnöző és áldozata között.

„Az Amnesty ezen magatartása nem az igazság kereséséről és a világgal való megismertetéséről szól, hanem a bűnöző és az áldozat közötti hamis egyensúly megteremtéséről” – mondta.

„Hagyják abba a hamis valóságteremtést, ahol egy kicsit mindenki hibás valamiben maguknál. Foglalkozzanak a rendszerszintű igazság megismertetésével arról, hogy micsoda a mai Oroszország” – sürgette az Amnesty Internationalt az ukrán külügyminiszter.

Nem lehet mentség

Bárki, aki igazolja Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, osztozik az agresszornak az emberek haláláért viselt felelősségében – reagált utóbb a jelentésre Volodimir Zelenszkij elnök.

Az ukrán államfő emlékeztetett az orosz csapatoknak a Donyeck megyei Toreck városa ellen végrehajtott támadására, amelynek következtében nyolc ember vesztette életét.

„Ezzel és az orosz terroristák által elkövetett több ezer más bűncselekménnyel kapcsolatban azonban nem látunk világos és időszerű jelentéseket egyes nemzetközi szervezetektől. Ma egy teljesen más jelentést láthattunk az Amnesty International részéről, amely sajnos megpróbálja felmenteni a terrorista államot és a felelősséget az agresszorról az áldozatra hárítani” – mondta, „erkölcstelen szelektivitásnak” nevezve az AI politikáját.

Az elnök hangsúlyozta: nincs és nem is lehet olyan körülmény, amely indokolttá tesz bármilyen Ukrajnára mért orosz csapást.

„Mindenki, aki felmenti Oroszországot, és mesterségesen olyan információs kontex­tust hoz létre, hogy a terroristák bizonyos támadásai állítólag indokoltak vagy állítólag érthetőek, tudatában kell hogy legyen, ezzel a terroristákat segíti. És ha ilyen manipulatívak a jelentések, akkor osztozik velük a felelősségben az emberek haláláért” – szögezte le az ukrán vezető.

(ntk/bbc.com/pravda.com.ua)