Új szakaszába léphet az Ukrajnában dúló háború

2022. augusztus 10., 09:05 , 1120. szám

Legalábbis ezt állítják egyre többen, miközben a napi összefoglalókban hovatovább egyre nagyobb szerepet kapnak az ország déli részéből érkező hadijelentések.

Délen valami készül

Oroszország fő erőit Ukrajna déli részén összpontosítja az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadására számítva vagy egy esetleges offenzívára készülve – közölte Nagy-Britannia védelmi minisztériuma a Twitteren augusztus 6-án, szombaton.

„Oroszország háborúja Ukrajnával rövidesen új szakaszába lép, amikor a leghevesebb harcok egy körülbelül 350 kilométer hosszúságú frontvonalra helyeződnek át, amely Zaporizzsjától Herszonig húzódik délnyugatra, párhuzamosan a Dnyipro folyóval” – áll a londoni jelentésben, amelyet a korrespondent.net idéz.

A brit hírszerzés szerint vannak arra vonatkozó információk, hogy az oroszok által megszállt Melitopolból, Bergyanszkból, Mariupolból, valamint az orosz szárazföldről a Kercsi hídon át haditechnikai eszközöket, taktikai zászlóaljcsoportokat (angolul: Battalion Tactical Group, BTG) vezényeltek a Krím félszigetre, és ezeket szinte bizonyosan az orosz erők támogatására fogják bevetni Herszon megyében. Emellett a keleti haderőcsoportból is átvezényelnek egy BTG-t.

Az ukrán erők ugyanakkor a hidakra, lőszerraktárakra és vasúti sínekre összpontosítják csapásaikat a déli megyékben. A célpontok között szerepel a Herszont az oroszok által megszállt Krímmel összekötő stratégiailag fontos vasútvonal, hogy megpróbálják korlátozni Oroszország utánpótlás-szállítási képességeit.

Döntő időszak elé nézünk?

Az amerikai The New York Times (NYT) is úgy véli, az ukrajnai háború kritikus szakaszába lép. Mint írják, az amerikai és a nyugati országok hírszerzéseinek értékelése szerint a következő hetek vagy hónapok döntőek lesznek Ukrajna számára.

A NYT szerint a két fő ok, amelyek már most is lassítják az orosz támadásokat, és nagyobb esélyt adnak az Ukrán Fegyveres Erőknek az ellentámadások sikerére, a megszálló hadsereg kritikus problémái a személyi állomány és a haditechnika terén. De míg a háború kezdeti szakaszában ezek a tényezők arra kényszerítették Oroszországot, hogy mérsékelje céljait, lemondjon Kijev ostromáról és keletre összpontosítsa offenzíváját, addig most „Oroszország számára nehezebb lehet felülvizsgálni stratégiáját és visszanyerni erejét, legalábbis rövid távon” – írja a NYT.

A kiadvány amerikai és európai forrásai emlékeztetnek: Vlagyimir Putyin nem merte rászánni magát a mozgósításra, és ez a probléma egyre érzékelhetőbbé válik az orosz hadsereg számára: a csatatéren tapasztalható valóságnak „az orosz csapatokat a hadműveletek lassítására kell kényszerítenie, hogy megerősítsék a kimerült egységeket, javítsák az ellátási vonalak védelmét és áthelyezzék az új felszereléseket”. A NYT informátorai ugyanakkor nem zárják ki, hogy Putyin figyelmen kívül hagyja tisztjei tanácsait, és ragaszkodni fog a kelet-ukrajnai offenzíva folytatásához az egész nyár folyamán.

A Pentagon becslései szerint Oroszország hadseregének csaknem 85%-át már Ukrajnába vezényelte, köztük a korábban az ország távol-keleti térségeiben, illetve a világ különböző részein állomásozó egységeket.

Ráadásul az orosz hadsereg veszteségei a háború első szakaszában óriásiak voltak, és még nem sikerült kompenzálni azokat. Még a nyugati országok legszerényebb becslései is 15–20 ezer katona elvesztéséről szólnak, további ezrek sebesültek meg vagy tűntek el. Vagyis Oroszország máris több katonát veszített, mint a Szovjetunió az afganisztáni háború évtizede alatt.

Az Ukrán Fegyveres Erők esélyei

A háború öt hónapja alatt az ukrán hadsereget is érték veszteségek tüzérségben, harckocsiban és élőerőben. A The New York Timest azonban egy meg nem nevezett magas rangú ukrán katonai tisztviselő emlékeztette, az Ukrán Fegyveres Erőknek sokkal több harctéri tapasztalattal rendelkező tiszt áll a rendelkezésére, ami döntő tényezőnek bizonyult a háború első szakaszában.

A továbbiakban Ukrajna számára a legfontosabb a következő hetek vagy hónapok eredménye lesz, írja a lap nyugati hírszerzési értékelésekre hivatkozva. A hivatalos Kijev ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az Ukrán Fegyveres Erőknek nagyon korlátozott idő áll rendelkezésére kihasználni Oroszország jelenlegi nyilvánvaló gyengeségeit – közölték brit források a kiadvánnyal ukrán tisztviselőkkel való érintkezéseiket összegezve.

A NYT két kongresszusi képviselő véleményére is hivatkozik, akik nemrégiben az amerikai törvényhozók delegációjának tagjaiként Kijevben jártak. Mindketten megerősítették, hogy Ukrajna valóban megpróbál élni a lehetőséggel, és ellentámadásra készül.

Védekezés vagy ellentámadás?

A BBC News Ukrajina hétvégi összeállításában ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet szakértőkre, megfigyelőkre és ukrán katonákra hivatkozva, hogy a délen összpontosuló orosz egységek összetételük alapján egyaránt alkalmasak támadó és védekező hadműveletek folytatására. Néhányan úgy vélik, az oroszok valójában nem csupán a bejelentett ukrán ellentámadás visszaverésére készülnek, hanem maguk is támadni szándékoznak.

Egy esetleges orosz offenzíva három lehetséges iránya Zaporizzsja, Mikolajiv és Krivij Rih. A szakértők véleménye megoszlik a tekintetben, hogy melyik cél élvezhet elsőbbséget az orosz tervekben. A legvalószínűbbnek azonban az az elképzelés tűnik, hogy az ellenség Mikolajivot északról megkerülve a Déli-Bug vonaláig hatol előre. Ezzel két legyet ütnének egy csapásra: a Dnyeperen átívelő és Oroszország távlati tervei szempontjából kulcsfontosságú hidak jobbára kikerülnének az ukránok HIMARS rakéta-sorozatvetőinek hatótávolságából, miközben ismét elérhető közelségbe kerülne az egyik valószínűsíthető távlati cél: szárazföldi folyosó létesítése a Dnyeszter-mellékkel.

A legtöbben ugyan szkeptikusak a tekintetben, hogy a leharcolt orosz egységek képesek lennének egészen a moldovai határig előretörni, kétségtelen azonban, hogy alkalmasak a támadásra. Az ukrán katonák sem veszik félvállról a lehetőséget, készülnek egy esetleges támadásra. Véleményük szerint van mivel fogadni az ellenséget, s ahogyan érkezik a nyugati támogatás az újabb tüzérségi eszközök formájában, úgy gyarapodnak az ukrán hadsereg lehetőségei.

Ne feledjük mindeközben, hogy keleten egy pillanatra sem szünetelnek a harcok. A déli helyzet alakulása nagyban függ a Donyec-medencéért folyó csata kimenetelétől.

(ntk/korrespondent.net/bbc.com)