Ukrajna halasztást kapott a külső adósságaira

2022. augusztus 11., 10:29

Ukrajna haladékot kapott 20 milliárd dolláros külső adósságára. A külföldi hitelezők két évre befagyasztották a nemzetközi kötvények utáni kifizetéseket, hogy megakadályozzák a fizetésképtelenséget – közölte a Reuters nyomán a korrespondent.net.

Ukrajna Pénzügyminisztériuma az ír tőzsdén is megerősítette, hogy Kijev megkapta a szükséges hozzájárulást az eurókötvények tulajdonosaitól ahhoz, hogy két évvel elhalassza a kifizetéseket és a visszafizetési határidőt.

„Ukrajna összességében megkapta és elfogadta a hozzájárulást a forgalomban lévő értékpapírok teljes tőkeösszegének körülbelül 75%-ára” – áll közleményükben.

A tárca hozzátette, az a feltétel is teljesült, hogy a 13 eurókötvény-kibocsátás mindegyikében legalább a tulajdonosok 50 százalékának hozzájárulása szükséges.

Korábban a nyugati sajtó jelentette, hogy Kijev haladékot fog kérni a hitelezőktől a külföldi adósságokra, mivel Ukrajnának készpénzre van szüksége az Oroszországi Föderációval vívott háború elhúzódása esetére.

Beszámoltak arról is, hogy az ukrán miniszteri kabinet jóváhagyta a külföldi adósságok kifizetésének kétéves halasztásáról szóló határozatot.

(korrespondent.net/Kárpátalja)