Kézilabda-tehetséggondozás Kárpátalján

2022. augusztus 13., 15:40 , 1121. szám

A Magyar Kézilabda Szövetség, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány közös, idén szeptemberben induló programjának célja a kézilabda népszerűsítése megyénkben, a tehetséges kárpátaljai fiatalok felkarolása és versenylehetőségek biztosítása számukra. A projekt a Magyar Kézilabda Szövetség határon túli szakmai programja keretén belül valósul meg.

A Magyar Kézilabda Szövetség 2018 óta fordít nagyobb figyelmet a külhoni magyarlakta vidékek kézilabda-aktivitásának felmérésére. Ezt követően számos szakmai programot szerveztek és indítottak a sportág népszerűsítése és a tehetségek felkarolása céljából.

„Régóta tervezzük Kárpátalja csatlakoztatását ehhez a programhoz. A jelenleg zajló események ezt a folyamatot felgyorsították, így szeptemberben kezdetét veheti a kézilabda-tehetséggondozás Kárpátalján” – hangsúlyozta Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, majd hozzátette: „A program megvalósulásához pedig nagyon jó társakat találtunk, mint a II. RF KMF vezetősége, valamint a Beregszászi kistérség önkormányzatának munkatársai, akik maximálisan támogatják a szövetség elképzeléseit.”

A „GENIUS” JA a program értelmében kézilabda-tehetségpontokat tervez indítani. A koncepció kidolgozásában huszonkét tanintézmény képviselője vett részt.

„A Magyar Kézilabda Szövetséggel, a II. RF KMF-fel és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel (KMPSZ) együttműködve szeptembertől tizenhét kézilabda-tehetségpontot alakítunk ki – három régióvezetővel –, ahol intenzív kézilabda-foglalkozások fognak megvalósulni” – fogalmazott Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója.

Szeptembertől lehet majd jelentkezni a programokra Kárpátalja valamennyi tanintézményéből. Ugyanakkor elindul az oktatók kiképzése, októbertől pedig kezdetét veszi az oktatási évfolyam.

A projekt megvalósítását a Beregszászi Járási Tanács is támogatja.

„Az elmúlt években tapasztalható volt a sporttal való kapcsolatunk romlása, így kifejezetten öröm számunkra, hogy a Magyar Kézilabda Szövetségnek köszönhetően felvirágozhat a sport iránti érdeklődés Kárpátalján. Külön köszönet Orosz Ildikónak, a II. RF KMF elnök asszonyának, aki rendelkezésünkre bocsátja a Rákóczi-főiskola sportbázisát” – emelte ki Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke.

A Magyar Kézilabda Szövetség és a program szervezőinek reményei szerint akadálytalanul kezdetét veheti a program, amelyhez sok sportolni vágyó fiatal és testnevelő is csatlakozhat, ezáltal is erősítve a magyar közösséget Kárpátalján.

                TV21 Ungvár/K. K.