Lezárult a XII. Jankovics Mária Alkotótábor II. turnusa Tiszapéterfalván

2022. augusztus 14., 15:44 , 1121. szám

A különböző képzőművészeti technikákkal készített alkotásaikat mutatták be a fiatalok a Jankovics Mária Alkotótábor II. turnusa zárónapján megrendezett kiállításon Tiszapéterfalván.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által meghirdetett programra idén több mint háromszoros volt a túljelentkezés. Mivel az alapítvány egyetlen fiatal tehetséget sem szeretett volna elutasítani, ezért az alkotótábort idén először két turnusban valósították meg. Az elsőt Beregszászban, a Rákóczi-főiskolán augusztus 1–6. között, 32 fő részvételével, míg a másodikat az Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Szakképzési Központjában rendezték meg augusztus 8–13. között, 12 fő részvételével.

A szervezők a táborba olyan 10–17 év közötti fiatalok jelentkezését várták, akik vonzódnak a képzőművészetek, a festészet, a szobrászat, valamint a rajz iránt. A fiatal művészek a két turnus során Kárpátalja 33 különböző településének 36 tanintézményéből jelentkeztek.

A tiszapéterfalvai táborban részt vevő fiataloknak kiscsoportos foglalkozásokon, szak­oktatók irányításával nyílt lehetőségük képzőművészeti készségeik fejlesztésére. A program szorosan megegyezett a Beregszászban megvalósult első turnus programjával. A gyerekek többek között megismerkedhettek a fonalgrafika, a domborművek, a korongozás, az origami, az illusztráció és különböző festészeti technikák sajátosságaival.

A tematikus és fakultatív foglalkozások mellett a résztvevők olyan előadásokon is részt vehettek, amelyek a 2022-es év érdekességeire és jubileumaira reflektáltak.

A tábor öt napja során a gyerekek művészetek iránti hajlamát több szakember segítette kibontakozni, köztük Kulin Ágnes, a Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke, a tábor szakmai felelőse, id. Hidi Endre szobrász, keramikus, a Révész Imre Társaság egyik alapító tagja, Kalanics Éva salánki kézműves, Kovács-Nagy Gyöngyi, a II. RF KMF tanára, beregszászi kézműves, Kutasi Csaba, a II. RF KMF művészeti részlegének laboránsa és Néger Krisztina, a PADIJUN Kárpátaljai Megyei Gyermek és Ifjúsági Alkotói Palota dekorációs, ajándéktárgy-készítő és formatervező, szakkörvezető tanára. A szaktanárok munkáját főiskolai hallgatók is segítették.

A tábor hagyományosan ünnepélyes esttel és kiállítással zárult augusztus 12-én, ahol bemutatták a fiatal tehetségeknek a hét folyamán készített munkáit, majd egy vetélkedőn a résztvevők összemérhették egymással a tábor során szerzett tudásukat.

A XII. Jankovics Mária Alkotótábor II. turnusát Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatta. A gyerekek étkeztetése a Magyar Jezsuita Rendtartomány jóvoltából a Hungary Helps – Magyarország Segít Program keretében valósult meg.

TV21 Ungvár/K. K.