Rajtolnak az ukrán futball-ligák

Labdarúgás

2022. augusztus 16., 11:44 , 1121. szám

Az elmúlt harminc év során soha nem volt ilyen bizonytalanság a rajt előtt álló ukrán labdarúgó-bajnokságok menetrendjében, hiszen az országban immáron fél éve háború és hadiállapot van. Az elkövetkezendő hetekben az országos pontvadászat három osztályában összesen 43 ukrán csapat áll majd rajthoz.

Az első osztályba 16 csapat nevezett. A továbbra is fennálló háborús helyzet miatt a csapatok többsége természetesen nem hazai környezetben vívja majd meg a mérkőzéseit. Érdekesség, hogy a Fradihoz hasonlóan ugyancsak az Európa-liga főtáblájáért play off párharcot játszó Dnyipro–1 a hazai bajnoki találkozóit az ungvári Avangard Stadionban rendezi majd.

Jelenleg úgy tűnik, ott lesz az indulók között a Minaj FC is, amely az augusztus 23-i első fordulóban az FK Lviv csapatát látja vendégül. Ezenkívül még Dnyipro–Olekszandrija, Sahtar Donyeck–Metaliszt 1925 Harkiv, Csornomorec Odessza–Veresz Rivne, Kolosz Kovalivka–Krivbasz, Ruh Lviv–Metaliszt Harkiv, Zorja Luhanszk–Vorszkla Poltava és Inhulec–Dinamo Kijev párharcokat rendeznek a nyitófordulóban.

Bár néhány hete még arról volt szó, hogy a másodosztályban a Munkácsi FC is rajthoz áll, azóta ez nem igazolódott be, a Latorca-parti együttest hiába keressük a másodosztály 16-os mezőnyében.

A tervek szerint két csoportban 8-8 együttes kezdi majd meg a küzdelmeket, és az alapszakaszt követően rájátszást rendeznek. A rájátszás első négy helyezettje a két csoportban egymással meccsel, majd oda-vissza, és az ezt követő végeredmény alapján jutnak fel a csapatok az elitmezőnybe. Az első két helyezett egyenes ágon jut fel, míg a 3. és 4. helyezett az élvonal 13. és 14. helyezettjével játszik osztályozót.

Ami a harmadik osztályt illeti, itt mindössze 11 csapat nevezése biztos, melyek között lesz egy kárpátaljai alakulat, a korábban Huszt FC-nek ismert, de most Huszt City néven csatasorba álló együttes.

A bajnoki mérkőzéseket minden osztályban nézők nélkül rendezik majd, a találkozókról videófelvétel készül, és légiriadó esetén a meccseket azonnal félbeszakítják. Hogy ilyen körülmények között ezekre a küzdelmekre mennyire lesz majd igény, és azok mennyire lesznek életképesek, arra majd a jövő ad választ.

 (tamási)