Koppenhágai konferencia: 1,5 milliárd euró Ukrajnának a háborúra

2022. augusztus 17., 09:09 , 1121. szám

Több mint másfél milliárd euró gyűlt össze Ukrajna katonai képességeinek támogatására az Oroszországgal vívott háborúban – közölte múlt csütörtökön Morten Bödskov dán védelmi miniszter a Koppenhágában szervezett adományozó konferenciát követő sajtótájékoztatóján.

Huszonhat adakozó ország

Az MTI beszámolója szerint a felajánlások a konferencia huszonhat részt vevő országától származnak. A dán törvényhozás épületében tartott eseményen Ausztrália, Bulgária, Nagy-Britannia, Németország, Georgia, Dánia, Izland, Kanada, Lettország, Litvánia, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, az Egyesült Államok, Ukrajna, Finnország, Franciaország, Csehország, Svédország, Észt­ország, Japán és az Európai Unió képviselői vettek részt.

Néhány ország küldöttei jelezték, hogy hazatérve megvitatják a kérdést, és esetleg növelik hozzájárulásuk mértékét – tette hozzá Morten Bödskov. A tárcavezető közölte, hogy az összeget új fegyverzetek vásárlására, ukrán katonák kiképzésére, illetve aknamentesítésre fordítják. Közölte azt is, hogy szeptemberben újabb találkozót terveznek, amelyen megvitatják a most ígért összeg felhasználását, illetve az esetleges újabb segítséget.

A konferencián pénzügyi alap létrehozásáról is döntöttek az Ukrajna számára gyártandó fegyverzet finanszírozásának növeléséhez. Ezt Nagy-Britannia fogja kezelni.

A támogatás folytatásáról egyeztettek

Ukrán részről a konferencián részt vett Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy elégedett a találkozó eredményével.

„Sok információ titkosított, ezért nem beszélhetek ezekről nyilvánosan. De konkrét kezdeményezéseket és kötelezettségvállalásokat értünk el az aknamentesítéssel kapcsolatban. Megállapodtunk közép- és hosszú távú tevékenységekről. Ezek a perspektívák a fegyvergyártásra is vonatkoznak” – idézi Reznyikovot az Ukrinform hírügynökség.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a konferencián Ukrajna listát adott át partnereinek mindarról, amire szüksége van a védekezéshez. A lista alapján a partnerek döntik el, hogy a koppenhágai találkozón Ukrajna számára felajánlott források felhasználásával kik készek szállítani Kijevnek – jegyezte meg Reznyikov.

Ugyanakkor az ukrán kormánytisztviselő szerint „az új fegyverekről nem esett szó a találkozón”. „Mivel az új fegyverek az a Ramstein-platform (témája – a szerk.), vagy a kétoldalú megbeszéléseké köztem és minisztertársaim között. Itt (a koppenhágai találkozón – a szerk.) azt vitattuk meg, hogyan biztosítható a stabilitás és az időtartam, ami Ukrajna támogatásának folytatását illeti” – mutatott rá Reznyikov.

Ezzel kapcsolatban a miniszter kifejtette, hogy a fegyverkészletek egyetlen országban sem kimeríthetetlenek, ezért el kell gondolkodni az Ukrajna igényeit szolgáló új fegyver- és lőszergyártási beruházásokon, többek között a partnerországokban.

Zelenszkij beszéde

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a konferencia résztvevőihez szólva jelezte, hogy Európát új nukleáris katasztrófa fenyegetheti, mivel Oroszország szándékosan használja terrorra a Zaporizzsjai Atomerőművet.

„Az erőmű működésének évei alatt egyetlen olyan incidens sem történt, amely az ukránok vagy az összes európai biztonságát veszélyeztette volna. Most azonban az orosz megszálló hadsereg terrorra és fegyveres provokációkra használja a Zaporizzsjai Atomerőművet” – mutatott rá az ukrán államfő videokapcsolat segítségével elmondott beszédében, amelyet a DW idéz.

Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állammá vált, lényegében atomerőműveket ejtett túszul, és mindenkit egy esetleges katasztrófával zsarol. Hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni az Oroszországgal, a Roszatommal és az egész orosz atomiparral szembeni szankciókat.

„Állandó politikai nyomás kell Oroszországra, hogy növeljük a háborúellenes koalícióban részt vevő országok számát, és csökkentsük azoknak a körét, akik ilyen körülmények között bármilyen módon készek segíteni Oroszországnak” – mondta.

(zzz/MTI/ukrinform.ua/dw.com)