WP: Az ellentámadásra még várni kell

2022. augusztus 17., 08:17 , 1121. szám

A Washington Post (WP) amerikai lap újságírói felkeresték az Ukrán Fegyveres Erők Herszon melletti állásait. Katonai forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy Ukrajna egyelőre nem indíthat nagyszabású ellentámadást ebben a térségben, mivel nem rendelkezik ehhez elegendő fegyverrel. A brit katonai hírszerzés vezetője nem számít közeli végkifejletre az ukrajnai háborúban.

Ha majd megjönnek a fegyverek

Az amerikai újságírók szerint, akiket a korrespondent.net idéz, az ukrán hadsereg ádáz harcra kényszerül az ellenség által erős tűz alatt tartott nyílt terepen, miközben az orosz csapatok a közelmúltban jelentős erősítést küldtek Herszonba.

A WP-nek neve elhallgatásával nyilatkozó ukrán hírszerző becslése szerint csak az elmúlt héten körülbelül háromezer orosz katona érkezett Herszon megyébe. Jelenleg a Dnyeper jobb (nyugati) partján állomásozó orosz hadseregcsoport teljes létszáma legalább 15 ezer fő.

Amint Kirilo Mihajlov, a Conflict Intelligence Team oknyomozócsoport képviselője az lapnak elmondta, ennek az utánpótlásnak a nagy részét elit légideszant egységek teszik ki. Ezek hivatottak megerősíteni a hónapok óta tartó harcokban kimerült orosz alakulatokat.

A Washington Post utal rá, hogy Ukrajnában felmerült az ellentámadás lehetősége, amelynek eredményeként felszabadulhat Herszon. A kiadvány ezzel összefüggésben idézte az ukrán titkosszolgálatok képviselőjének értékelését a készülő támadó hadművelet kilátásairól.

„Őszintén meg kell mondani: Ukrajnának még nincs elegendő fegyvere az ellentámadáshoz. Eredményt még így is el lehet érni, de ha ez megtörténik, az inkább az okos ukrán stratégiának lesz köszönhető, nem pedig [annak], hogy egyenlő erőkkel szálltunk szembe Oroszországgal” – fogalmazott a meg nem nevezett ukrán hírszerző.

Az amerikai lap idézi Dmitro Marcsenkónak az ukrán médiának adott interjúját is, amelyben a tábornok kifejtette, hogy „sajnos a nyugati partnereink által ígért katonai segélyt kis tételekben adják át nekünk, ami eleve nagyon megnehezíti számunkra, hogy kifejezetten támadó műveleteket hajtsunk végre”.

„Úgy gondolom, amint megkapjuk a teljes segélycsomagot, az ellentámadásaink nagyon gyorsak lesznek” – tette hozzá Marcsenko.

A WP ugyanakkor megszólaltatta Dmitri Alperovitch washingtoni szakértőt a Silverado Policy Accelerator elemző cégtől, aki úgy véli, megtörténhet, hogy Oroszország hamarosan maga vonja ki csapatait Herszonból a krími légitámaszpont elleni közelmúltbeli támadás miatt, és mert az Ukrán Fegyveres Erők folyamatosan csapásokat mérnek a Dnyeper jobb partján állomásozó csapataik utánpótlási útvonalaira. (A brit védelmi minisztérium augusztus 13-i jelentése szerint az ukrán haderő csapásai következtében a Dnyeperen Herszonnál és Nova Kahovkánál átívelő hidak használhatatlanná váltak az orosz megszállók számottevő katonai ellátására – a szerk.)

Jurij Szak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a herszoni offenzíva lehetőségét kommentálva azt mondta az amerikai lap újságíróinak, hogy „Ukrajna soha nem lesz olyan ostoba, mint Oroszország, és nem kezdi el ágyútöltelékként harcba küldeni az embereket, csak hogy kielégítse a vezetők ambícióit”. Mint rámutatott, „a kérdés az ár” (amelyet az ellentámadásért kellene fizetni – a szerk.).

Orosz támadás készül?

A korrespondent.net emlékeztet, hogy az orosz megszállók az elmúlt napokban több tucat taktikai zászlóaljcsoportot vezényeltek át Ukrajna keleti részéből délre. Ez több ezer katona és több száz haditechnikai eszköz. Az új haderőcsoport létszáma és összetétele nem arra vall, hogy szeretnék megtartani a megszállt területeket az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadása esetén, hanem inkább arra, hogy támadásra készülnek – vélik szakértők. Feltételezések szerint Mikolajiv, Zaporizzsja és Krivij Rih lehet a megszállók célpontja.

Rosztiszlav Szmirnov, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a közelmúltban arról számolt be, hogy Oroszország légideszant csapatainak 70–90 százalékát Ukrajna ideiglenesen megszállt déli régióinak területére csoportosította át.

„Megerősíthetem, hogy az ellenség nagyon nagy erőket vezényel át hazánk déli részére. A légideszant rohamcsapatok több mint 70–90 százaléka jelenleg közvetlenül az ország déli részén található. Ezeknek a csapatoknak nem a védekezés a rendeltetése” – mutatott rá a tisztviselő a 24-es Csatornának nyilatkozva.

Szmirnov ugyanakkor megjegyezte, hogy ez a helyzet még az Ukrán Fegyveres Erők kezére játszhat. „Könnyebb védekezni, mint támadni. Lehet, hogy még több veszteséget tudunk okozni az ellenségnek, majd ezután lendülünk ellentámadásba” – tette hozzá.

Messze még a vége

Mindenesetre James Hockenhull altábornagy, a brit katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek adott interjújából ítélve nem számít közeli végkifejletre az ukrajnai háborúban. Szerinte nem valószínű, hogy Oroszország vagy Ukrajna döntő katonai lépéseket tesz még idén.

Óvakodnunk kell attól, hogy binárisan gondolkodjunk: vereségről vagy győzelemről, esetleg kilátástalanságról – figyelmeztetett. Szerinte Oroszország egyértelműen igyekszik újabb erőket generálni a jelentős veszteségek után. Csapatainak egy részét is át kell csoportosítania a Donbászból délre, ahol – az altábornagy elmondása szerint – jelentős nyomást gyakorolnak rá az ukrán erők Herszonban és környékén. Hockenhull szerint ezért is irreális döntő elmozdulásra számítani a következő hónapokban délen.

Mint kifejtette, megérti Ukrajna vágyát, hogy mielőbb visszaszerezze területeit, de nem hiszi, hogy ebben az évben bármelyik fél határozott lépéseket tesz, bár lesznek ellentámadások és ellenoffenzívák.

(ntk/washingtonpost.com/korrespondent.net/bbc.com)