Covid–19: Mi van, ha partnere fertőzött, ön pedig most gyógyult meg?

2022. augusztus 18., 09:48 , 1121. szám

Mennyire tanácsos óvatosnak lennie annak, aki nemrég gyógyult fel a Covid–19-ből, a partnere viszont éppen most betegedett meg? – teszi fel a kérdést összeállításában a DW ukrán nyelvű hírportálja. Mint kiderül, megoszlanak a vélemények.

Az elmúlt két év során talán mindenki fejében megfordult már: ha éppen most gyógyultam fel a Covid–19-ből, a párom tesztje viszont néhány héttel később pozitív lett, biztonságos együtt tölteni vele az időt? Tekintettel arra, hogy mit vélünk tudni az immunitásról, a válasz erre a kérdésre általában igen. A tudósok azonban azt mondják: ez bizonyos tényezőktől függ.

Biztonságban van, ha ön fertőzte meg partnerét

Egy dolog világos: ha megfertőzte a partnerét, akkor is nyugodtan érintkezhet vele, ha már negatív lett a koronavírus-tesztje, mert mindkettőjükben a vírusnak ugyanaz a változata van – mondja Adam Squires, az Egyesült Királyságban található Bath-i Egyetem Kémia Tanszékének előadója, aki a vírus terjedését tanulmányozza.

Szinte minden kutató egyetért abban, hogy miután felépült a Covid–19-ből, ön valószínűleg legalább egy hónapig védett az adott változattal való újbóli megfertőzéssel szemben. Van néhány kivétel e szabály alól is, de ezek nagyon ritkák, és nehezen nyomon követhetők, tekintettel arra, hogy sok ember tesztje még a vírus okozta betegségből való felépülést követően is hetekig pozitív.

Újrafertőzés: nincs elég adat ahhoz, hogy megmondjuk, mi a biztonságos

Nehezebb válaszolni a fenti kérdésre, ha okkal feltételezhető, hogy partnere valahol máshol kapta el a Covid–19-et. Előfordulhat, hogy a vírus egy másik változatának hordozója, amely különbözik attól, amely önt fertőzte meg. Ebben az esetben Squires szerint az újbóli fertőzés esélye fennáll, de valószínűleg alacsony. Biztosat azonban nem lehet megmondani – teszi hozzá.

„Amennyire tudjuk, nagyon valószínűtlen, hogy megfertőződjön” – mondta Squires.

Ennek az az oka, hogy az előző fertőzés csak nemrég történt. És még ha újra megfertőződik is, egy friss fertőzésből való felépülésnek meg kell védenie az embert a betegség súlyos lefolyásától – állítja a szakember.

Mivel az újbóli fertőzés esélye kicsi, de mégiscsak fennáll, Squires szerint jó ötlet kinyitni egy ablakot és tartani a távolságot, amikor a Covid–19-cel fertőzött partnerével érintkezik. Ugyancsak jó, ha nem találkozik legyengült immunrendszerű hozzátartozókkal, amíg partnerének koronavírus-tesztje pozitív – figyelmeztet.

„Nem tudunk eleget ahhoz, hogy kijelenthessük, biztosan nem kaphatja el a vírust a szobatársától vagy partnerétől elegendő mennyiségben ahhoz, hogy továbbadja azt” – mondja Squires.

Hogyan működik az immunitás?

Számos tényező befolyásolja az újrafertőződés valószínűségét, az oltástól kezdve egészen addig, hogy volt-e már korábban fertőzött az adott személy. Nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy mikor gyengül meg az ember „természetes immunitása”, vagyis az, amelyet a fertőzés következtében szerzett.

Amikor az ember megfertőződik a koronavírussal, szervezete nagy mennyiségű antitestet kezd termelni Y fehérjék formájában, amelyek a vírus hatástalanításán dolgoznak azáltal, hogy hozzátapadnak, és megakadályozzák, hogy több sejtet fertőzzön meg.

Eközben a szervezet úgynevezett T-sejteket is termel, amelyek képesek megtámadni a fertőzött sejteket szervezetünkben, mielőtt a vírus teljesen megnyilvánulna, valamint B-sejteket, amelyek tárolják a vírus emlékét, és szintén segítenek megelőzni a teljes fertőzést, amikor a szervezet találkozik a vírussal. Ezek a sejtek együtt alkotják azt, amit „immunitásnak” gondolunk.

BA.4 és BA.5 variánsok

A világjárvány alatt többször is megfigyelhettük, hogy természetesen lehetséges az újrafertőződés, de általában néhány hónap múltán.

Az új vírusváltozatok, mint például a BA.4 és BA.5, hatékonyabban képesek kijátszani az emberi immunválaszt, mint a Covid–19 korábbi változatai. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ez valószínűleg nem elég az emberek „gyors újrafertőzéséhez”, ahogy azt egyes hírek állítják.

A legmeggyőzőbb kutatások némelyike azt mutatja, hogy ha ön az Omicron előtt létező variánssal fertőződött meg, mint amilyen például a „delta” vagy a koronavírus első változata 2020 elején, akkor valószínűleg nem kellőképpen védett a BA.4 és a BA.5 változatokkal való fertőzés ellen.

Az új variánsok elmossák a képet

Sajnos nem egy egyszerű világban élünk, ahol biztosak lehetünk abban, hogy csak a BA.4 és a BA.5 variánst érdemes figyelembe venni. Ezért egy dolog segíteni a beteg partnernek bizonyos napi teendők ellátásában, és más egyszerűen csak együtt tölteni vele az időt.

„Nem tanácsolnám ezt” – mondja Mercedes Carnethon, az egyesült államokbeli North­western Egyetem Profilaktikai Orvostudományi Tanszékének professzora. „A vírus több változata is keringhet egyidejűleg ugyanazon embercsoportban” – állítja.

Az Egyesült Államokban és Európában keringő BA.5 és BA.4 mellett jelenleg van egy másik, nem annyira elterjedt változat: a BA.2.75. A tudósok nem sokat tudnak róla, de az Egészségügyi Világszervezet felvette azon variánsok listájára, amelyek terjedését szorosan figyelemmel kísérik.

A kezdeti epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a BA.2.75 könnyebben fertőzi meg az emberi sejteket, mint kórokozó más változatai, és olyan mutációi vannak, amelyek miatt ellenanyagaink kevésbé képesek kötődni a vírushoz vagy semlegesíteni azt – mondta Matthew Binnicker, az amerikai Mayo Clinic klinikai virológiai laboratóriumának igazgatója egy július végi sajtótájékoztatón.

„Bizonyos aggodalomra ad okot, hogy ez a vírus gyorsabban terjedhet, és elkerülheti az oltásból vagy korábbi fertőzésből származó immunitást” – jelezte.

Mit jelent hát ez az egész?

Ne essen pánikba! Ha a közelmúltban pozitív lett a koronavírus-tesztje, és néhány héttel később a partneréé is pozitív lett, valószínűleg meglehetősen kicsi az esélye arra, hogy másodszor is elkapja a Covid–19-et. Az orvosok azonban óvatosságra intenek: viseljen maszkot nyilvános helyen, és tartózkodjon az immunhiányos családtagokkal való találkozástól, ha úgy dönt, hogy koronavírusos partnerével tölti az idejét.

Ha viszont több mint egy hónap telt el a betegsége óta, immunitása gyengülhet. Ebben az esetben jobb lehet, ha tartják az egymás közötti távolságot partnerével, tekintettel a Covid–19 új változatával való újrafertőződés lehetőségére.

(pszv/dw.com)