A NATO főtitkára a Zaporizzsjai Atomerőmű demilitarizálását szorgalmazta

2022. augusztus 18., 10:29

Az orosz hadsereg jelenléte az enerhodari Zaporizzsjai Atomerőműben (ZAESZ) nagy kockázatokat rejt magában. Az állomást mielőbb demilitarizálni kell – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, akit a korrespondent.net idéz a Szövetség sajtószolgálata nyomán.

„A Zaporizzsjai Atomerőmű orosz erők általi elfoglalása komoly veszélyt jelent ennek a létesítménynek a biztonságára, növeli az incidens vagy baleset kockázatát, és veszélyezteti a szomszédos országok lakosságát és általában a nemzetközi közösséget” – mondta Stoltenberg az Aleksandar Vučić szerb elnökkel a NATO brüsszeli főhadiszállásán tartott közös sajtótájékoztatón.

A NATO-főtitkár hozzátette, hogy „azonnal hozzáférést kell biztosítani a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei számára, és biztosítani kell a teljes orosz haderő kivonását”.

Korábban Rafael Mariano Grossi, a NAÜ vezetője többször is kijelentette, hogy kész missziót küldeni a ZAESZ-be, hogy ellenőrizzék az ottani helyzetet.

A Belügyminisztérium és az Enerhoatom becslései szerint az atomerőmű megszállók általi militarizálásával kapcsolatos helyzet tovább romlik.

(korrespondent.net/Kárpátalja)