Felmérés: Az ukránok 98%-a hisz a győzelemben

2022. augusztus 22., 09:22 , 1121. szám

Az ukránok 98%-a hisz a győzelemben az Oroszországgal vívott háborúban, és 91%-uk helyesli Volodimir Zelenszkij elnök intézkedéseit – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport által a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) Analitikai Kutatóközpontja (CISR) megrendelésére június 27–28-án végzett felmérésből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A felmérés napokban közzétett eredményei szerint a megkérdezettek 98 százaléka válaszolt igennel a kérdésre, hisz-e abban, hogy Ukrajna megnyeri a háborút. A válaszadók 1%-a válaszolta, hogy nem hisz, további 1% pedig nem tudta eldönteni. Egy korábbi, áprilisban végzett felmérésben 97% hitt Ukrajna háborús győzelmében.

Arra a kérdésre, hogy támogatják-e Volodimir Zelenszkij elnök intézkedéseit, a válaszadók 59%-a közölte, hogy határozottan támogatja, 32% pedig kijelentette, hogy inkább támogatja. Vagyis összességében a válaszadók 91%-a támogatja az elnök intézkedéseit. Ugyanakkor a megkérdezetteknek csupán 2%-a mondta, hogy határozottan nem támogatja az államfő intézkedéseit, s további 5%-uk inkább nem támogatja azokat. Ily módon Zelenszkij támogatottsága némileg csökkent áprilishoz képest, amikor is a válaszadók 74%-a támogatta határozottan, miközben 20%-a inkább támogatta az államfő intézkedéseit.

Az Ukrán Fegyveres Erők tevékenységét a válaszadók 88%-a teljes mértékben támogatja, 10%-uk inkább támogatja. Következésképpen az ukránok 98%-a helyesli a hadsereg tevékenységét.

A felmérésből kiderült, hogy az elmúlt hónapokban nőtt a NATO-tagság támogatottsága. Az ukránok 72 százaléka támogatná a csatlakozást a szövetséghez, ha most tartanák a népszavazást. Ez 13 százalékpontos ugrás az áprilisi felméréshez képest.

Az új vizsgálatból az is kitűnik, hogy az ukránok túlnyomó többsége nem hiszi, hogy területeket kell átengedni az orosz megszállóknak. A válaszadók 64%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna a jelenlegi háború után minden területét megtartja az 1991-ben nemzetközileg elismert határai között. További 14% azon a véleményen van, hogy Ukrajna visszaszerzi azokat a területeket, amelyek a február 24-i orosz támadás előtt az ellenőrzése alatt álltak.

Arra a kérdésre, hogy „Milyen engedményekre lenne kész személyesen a háború befejezése érdekében?”, 40% azt válaszolta, hogy semmilyenre sem. A válaszadók 29%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna kinyilváníthatja semlegességét, és lemondhat a NATO-csatlakozásról. Ezenkívül 8% közölte, hogy az orosz elismerhető második államnyelvként. További 6% gondolja úgy, hogy Ukrajna független államoknak ismerheti el az úgynevezett „DNR-t” és „LNR-t” a február 24-ig megszállt területek határain belül, 5% pedig kész elismerni a Krímet Oroszország részeként.

A felmérést június 27–28-án végezték Ukrajna egész területén, kivéve a Krímet, valamint Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területeit, számítógépes telefoninterjúk (CATI) segítségével, mobiltelefonszámok véletlenszerű mintája alapján. Összesen 2004 18 éven felüli lakost kérdeztek meg. A mintába nem kerültek be olyan ukránok, akik jelenleg nem tartózkodnak az országban. A mintavételi hiba nem haladja meg a 2%-ot. A felmérést az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) finanszírozta.

(hk/pravda.com.ua)