Oktatási körkép a Nagybégányi kistérségből

2022. augusztus 22., 12:27 , 1122. szám

A héten Kárpátalja-szerte befejeződtek azok a vizsgálatok, amelyeket a rendvédelmi és katasztrófavédelmi szolgálatok munkatársai végeztek a kistérségek oktatási intézményeihez kijelölt óvóhelyeken. A Nagybégányi kistérségben mind a 12 tanintézményben jelenléti oktatással kezdhetik meg az új tanévet.

A kistérségben összesen hat iskola és hat óvoda kezdi meg működését szeptemberben, a tervek szerint a hagyományos, jelenléti oktatási formában – tudatta Nagy Anna, a Nagybégányi kistérség polgármestere.

Az intézmények mindegyike rendelkezik megfelelően kiépített és felszerelt óvóhellyel, ahol az esetleges légiriadók vagy technikai problémák esetén tovább folytatódhatnak a tanórák, csoportfoglalkozások.

Az óvóhelyeket az épületek pincehelyiségeiben alakították ki. Az átalakítási és felújítási munkálatokat a kistérség önerőből, azaz a pedagógusok, szülők és képviselők támogatásainak köszönhetően végezte el.

A Nagybégányi Csöppség Bölcsőde-Óvodában jelenleg húsz gyermekre vigyáznak, akik számára külön óvóhelyet alakítottak ki, ahol légiriadó esetén foglalkozásokat is tudnak tartani – tudhattuk meg Bíró Klaudiától, az intézmény vezetőjétől.

Az óvodák mellett az iskolák pozitív minősítésének köszönhetően a kistérség mind a hat tanintézményében jelenléti oktatásra készülnek.

„A Nagybégányi kistérségben szeptember elsején 487 gyerek kezdi majd el a tanévet, ebből 47 elsősünk lesz” – mondta Kemény Katalin, a kistérség oktatási osztályának vezetője.

Azokat a Kárpátalján tartózkodó áttelepült belső-ukrajnai menekült családokat is igyekeznek támogatni, amelyeknek a gyermekei szeretnék folytatni tanulmányaikat a kistérség valamelyik oktatási intézményében. Azoknak a családoknak és gyerekeknek, akik az online oktatási formát választják, széles sávú internetet biztosítanak, azoknak pedig, akik a hagyományos jelenléti oktatás mellett döntenek, biztosítják a minőségi oktatás lehetőségét.

A Nagybégányi kistérségben a megalakulását követően azonnal elkezdődött egy energiabiztonsági korszerűsítési folyamat is. Ennek keretében modernizálták az intézmények fűtési rendszereit, és alternatív megoldásokat kerestek ennek biztosítására. Minden intézményt felszereltek megfelelő energiahatékony kazánokkal, melyekhez a szükséges tüzelőanyagot is beszerezték a fűtési szezonra.

A kistérség oktatási intézményei még otthont adnak a belső-ukrajnai menekülteknek, ám folyamatban van olyan szállási körülmények kialakítása a számukra, melyek lehetővé teszik, hogy a tanintézmények felszabaduljanak, és szeptember elsején elkezdődjön a jelenléti oktatás.    

TV21 Ungvár/K. K.