Felmérés: Erős vezetőre vágyik a többség

2022. augusztus 27., 09:48 , 1122. szám

Az ukránok csaknem 80%-a úgy gondolja, hogy az elnöknek be kell avatkoznia a kormány és a parlament működésébe az ország védelmének erősítése érdekében – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által az OPORA civil szervezet megbízásából készített felmérésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

„Miközben dúl a háború, a demokratikus állam megőrzésének vágya mellett az ukránoknak igénye van az »erős kézre«. Így a júliusi szociológiai felmérés adatai szerint a válaszadók 58%-a úgy véli, hogy a legfontosabb Ukrajna számára jelenleg az erős vezető; 79% szerint az elnöknek be kell avatkoznia a parlament és a kormány tevékenységébe (a védelem megerősítése érdekében); 62% pedig úgy véli, hogy a háború alatt még a hatalom építő jellegű bírálata is elfogadhatatlan” – olvasható a tájékoztatásban.

Ezzel szemben a válaszadók 32%-a úgy gondolja, hogy még ilyenkor is meg kell őrizni a politikai versenyt, a megkérdezettek 16%-a támogatja a hatalmi jogkörök egyértelmű megosztását, 14%-uk pedig a demokratikus rendszer híveként pozicionálja magát. Ugyanakkor a válaszadók 41%-a úgy gondolja, hogy a hatalom semmilyen körülmények között nem szegheti meg a törvényeket.

„Ha ezeket az állításokat egyetlen »Erős állam/erős vezetés kontra demokratikus rendszer és pluralizmus« indexbe egyesítjük, akkor a válaszadók 64%-a az erős államot és vezetést részesíti előnyben, és csak 16%-uk részesíti előnyben a demokráciát és a pluralizmust. A többiek – 20% – köztes pontszámot kaptak, ami nézeteik bizonytalanságára vagy ellentmondásosságára utal” – hangsúlyozta az OPORA.

Az összes válaszadó 48%-a gondolja úgy, hogy ma figyelembe kell venni a polgárok jogait és érdekeit még akkor is, ha azok eltérnek az állam érdekeitől, a megkérdezettek 40%-a viszont az állam érdekeinek prioritása mellett foglalt állást. Eközben a válaszadók 57%-a úgy véli, hogy a háború alatt a kormánynak eljárás alá kellene vonnia a polgárokat az állam számára „káros” nézetek miatt, míg 37%-uk meg van győződve arról, hogy bárkinek lehetősége kell legyen nyilvánosan kifejteni a véleményét anélkül, hogy üldözéstől kellene tartania a hatalom részéről.

A megkérdezettek 47%-a támogatja az Oroszországgal való együttműködéssel gyanúsított politikusok és pártok tevékenységének betiltását az első gyanú alapján, akár „jogi bizonyítékok” nélkül is, 46%-uk pedig úgy véli, hogy az ilyen tiltás csak megbízható jogi bizonyítékok alapján lehetséges.

A szabad és tiszta választások megtartását a hadiállapot megszűnése után a válaszadók 40%-a tartja szükségesnek, míg 52%-uk számára ez a kérdés nem élvez prioritást. Még a demokráciát és a pluralizmust preferáló válaszadók 43%-a sem kezeli ezt a kérdést prioritásként. Ugyanakkor az erős állam / erős vezetés támogatói körében 39% ragaszkodik az időben tartandó választásokhoz. Amint látható, a választások megtartása a polgárok tudatában gyengén kapcsolódik viszonyulásukhoz az „erős kézhez” vagy a „demokratikus kormányzáshoz” – állapítja meg az OPORA.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet az OPORA megbízásából 2022 júliusában végzett szociológiai felmérést. A kutatás két részből állt: „naplós felmérésből” és telefonos interjúkból.

Ezer válaszadót kérdeztek meg Ukrajna minden régiójából (kivéve a Krím Autonóm Köztársaságot, valamint Donyeck és Luhanszk megyék február 24. előtt megszállt területeit) számítógépes telefonos interjúk módszerével, mobiltelefonszámok véletlenszerű mintája alapján. A felmérést olyan felnőtt (18 év feletti) ukrán polgárok körében végezték, akik a kikérdezés időpontjában Ukrajna területén éltek (a 2022. február 24-ig az ukrán hatóságok által ellenőrzött határokon belül).

(hk/oporaua.org/unian.ua)