Még nem jött el a tárgyalás ideje

2022. augusztus 30., 18:26 , 1123. szám

Bár továbbra is sok szó esik a békéről-rendezésről Ukrajna és Oroszország között, a megszólalók egyelőre inkább azt hangsúlyozzák, miért nem lehetséges most még a tárgyalás.

 

Garanciák kellenek

Anders Aslund, az Atlantic Council tudományos főmunkatársa, akit a korrespondent.net idéz, úgy véli, Vlagyimir Putyin most már megérti, hogy a vereség veszélye fenyegeti, és diplomáciai úton igyekezne rendezni helyzetét.

„Eddig az ukrán tisztviselők alábecsülték a magas szintű béketárgyalások lehetőségét. Mivel azonban a háborúnak nem látni a végét, Ukrajnára a következő hónapokban valószínűleg egyre nagyobb nemzetközi nyomás fog nehezedni, hogy új diplomáciai kezdeményezésekkel álljon elő. Ezért rendkívül fontos idejekorán tisztázni Ukrajna legfontosabb feltételeit” – mutat rá Aslund.

Véleménye szerint Putyin megpróbál mielőbb tűzszünetet kötni és bebiztosítani az elért eredményeket, ahogyan azt a 2014-es és 2015-ös két minszki megállapodással is tette. Ez pedig előkészítené a talajt egy újabb háborúhoz az elkövetkező években, amint Oroszország pótolja a veszteségeit.

Ezért a jövőbeni béketárgyalások első és legkézenfekvőbb feltétele valamennyi megszállt ukrán terület visszaadása. Egyaránt vonatkozik ez a Krímre és az úgynevezett „népköztársaságokra” Kelet-Ukrajnában, valamint az elmúlt hat hónapban megszállt régiókra. Ukrajna területi integritásának helyreállítása az egyetlen módja a fenntartható béke biztosításának – állítja a szakértő.

Aslund emellett úgy véli, hogy Ukrajnának megbízható biztonsági garanciákat kell kapnia. Szerinte Kijev többé nem fogadhat el olyan biztonsági garanciákat, mint amilyeneket a sokat kárhoztatott 1994. decemberi Budapesti Memorandum tartalmaz.

 

Oroszország mégsem tárgyal

Nem lesz közvetlen megbeszélés Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz vezető között – jelentette ki Gennagyij Gatilov, az Oroszországi Föderáció állandó képviselője az ENSZ-irodánál és más nemzetközi szervezeteknél Genfben a Financial Timesnak adott kommentárjában, visszakézből cáfolva ezzel Aslund és mások felvetéseit Putyin állítólagos tárgyalási hajlandóságáról.

Az orosz diplomata azt is kizárta, hogy diplomáciai úton érjen véget Oroszország Ukrajna elleni háborúja.

„Jelenleg nem látok lehetőséget diplomáciai kapcsolatokra. És minél tovább tart a konfliktus, annál nehezebb lesz diplomáciai megoldást találni” – mondta Gatilov.

Az orosz állandó képviselő jelezte: Moszkva elhúzódó háborúra számít Ukrajnában.

Gatilov egyben megjegyezte, hogy a világ diplomáciája jelenleg a legrosszabb állapotban van pályafutása elmúlt 50 évét tekintve. Hozzátette: „A világ megváltozott, és az ENSZ soha nem lesz olyan, mint korábban.”

 

Ukrajnának most nem előnyös a tárgyalás

Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a német Bildnek nyilatkozva arról beszélt, jelenleg nem előnyös Ukrajna és Európa számára egy a háború befejezését célzó tárgyalási folyamat, mivel minden ideiglenes fegyverszünet az Oroszországi Föderáció agressziójának jövőbeni folytatódását fogja jelenteni.

„A tárgyalási folyamat ma rögzítené az ideiglenes fegyverszünetet egy olyan háborúban, amely nem ért véget. Ennek megfelelően az Oroszországi Föderáció ezt győzelemnek fogja tekinteni, és folytatja expanziós politikáját. Ezért a fegyverszünet most csak a háború következő szakaszát fogja jelenteni egy idő után” – mondta Podoljak.

Az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója azt is megjegyezte, hogy a háború efféle nem teljes lezárása esetén sok állampolgárunk nem kockáztatná meg, hogy visszatérjen Ukrajnába, és nem érkeznének befektetések.

„Ez egy »növekvő szürke zóna« lesz, amely folyamatosan nyomást fog gyakorolni Európára. Európa kénytelen lesz állandóan nagy összegeket befektetni ide, hogy életképes állapotban tartsa ezt a területet. Ez nem éri meg Európának közép-, illetve hosszú távon” – véli Podoljak.

Podoljak úgy véli, hogy csak akkor lehet majd elkezdeni beszélni az agresszor állammal folytatandó tárgyalásokról, amikor az Oroszországi Föderáció utolsó reménye is szertefoszlik Ukrajna katonai úton történő legyőzésére.

(pszv/korrespondent.net/bild.de/ft.com)