Szabadtéri evangelizációs hét Beregardóban

2022. augusztus 30., 09:06 , 1123. szám

Evangelizációs hetet szervezett Beregardóban a helyi református egyházközség. Öt napon át a Perényi Kultúrkúria parkjában gyűltek össze kicsik és nagyok, ahol az igehirdetés mellett Istent dicsőítő énekek, valamint bizonyságtételek hangzottak el. A szabadtéri evangelizációs esték célja az volt, hogy segítsen az embereknek közelebb kerülni Istenhez, valamint lelki támaszt nyújtson a mostani nehéz időszakban.

Balázs Antal, a Beregardói Református Egyházközség lelkésze elmondta, hogy a koronavírus-pandémia megjelenése óta nem volt evangelizációs hét a gyülekezetben, holott azelőtt minden évben megszervezték. „Ez egy különleges evangelizációs hét, mivel szabadtéren zajlik, amit szándékosan választottuk, hiszen abban bíztunk, hogy eljönnek azok az emberek is, akik a valamiért a templomba ódzkodnak bejönni. Talán hosszú éveket hagytak ki és tartanak az ottlévőktől, így azokat az embereket céloztuk meg ezzel az alkalommal, akik kicsit távolabbról közelednek Istenhez – meséli a református lelkész. – Ugyanakkor úgy érzem, hogy a gyülekezeti tagok is elkeseredtek egy kicsit, erőtlenek, csüggedtek, ezért őket is nagyon fontos feltölteni, biztatni és bátorítani. Akik pedig vasárnaponként hétről hétre nincsenek jelen a templomban, és nem hallják Isten igéjét, rájuk hatványozottan igaz ez.”

Az alkalmakon Szilágyi Károly gáti református lelkész szolgált, prédikációihoz Pál apostol Zsidókhoz írt levelének 12. fejezetét választotta alapul, melynek bátorító soraiból minden jelenlévő erőt meríthetett.

„Az a gondolat volt előttem, hogy jelenleg olyan világban élünk, amikor mindenki el van csüggedve. Mélypontra jutottak az emberi életek, kapcsolatok, a családok szétszakadtak, és látom a folyamatos rossz hangulatot az emberek arcán s érzéseiken. Ezért olyat kerestem, ami rámutat arra, hogy a csüggedésnek nem szabad megtörténnie, mert az a saját életünket rombolja. Át kell mennünk egy felemelő hangulatba, és meg kell bízni az Istenben, hogy ilyen nehéz helyzetben mégiscsak jobb lenne, ha belekapaszkodnánk és erőt merítenénk az ő szeretetéből” – fogalmazott Szilágyi Károly. – Érezhető, hogy az Úr közel van. Isten hívogat és támogat bennünket, és remélem, hogy otthon utólag elgondolkodnak ezeken a dolgokon. Emellett, ha meggyengültek, akkor megerősödnek, illetve ha még nem voltak az Úr kezében, akkor döntést hoznak arról, hogy elindulnak a keskeny úton” – mondta biztatóan a gáti lelkész.

Az egybegyűltek minden este közös imádságban könyörögtek Istenhez.

Hapcsuk Éva gyülekezeti presbiter elmondta, hogy elsősorban a békéért, a közösségért, az ifjúságért, a betegségek legyőzéséért imádkoztak. Mindenki olyan lelki utánpótlást és feltöltődést kapott, amely megindította őket arra, hogy mindent, ami a szívükben van, Isten elé vigyenek, és fohászkodjanak hozzá. Imádság által kérjék igazán arra a megoldást, amivel a szívük csordultig van tele.

Az igehirdetésekre a környező településekről is érkeztek hívek, elmondásuk szerint ezek az alkalmak hatalmas lelki feltöltődést jelentettek minden keresztény ember számára.

Fodó Anett, a Makkosjánosi Református Egyházközség presbitere kiemelte, hogy szerinte ezek az alkalmak különösen fontosak ebben az időszakban az egész egyházkerület számára. „Ebben a háborús időszakban, amikor tele vagyunk félelemmel, aggodalommal, bizonytalansággal, ki máshoz fordulhatnánk, ha nem a mindenható Istenhez? Így ezek az esték éppen erre valók, hogy megerősödjünk a csüggedéseinkből, félelmeinkből” – tette hozzá. „Nagyon örültem, amikor meghallottam, hogy lesz egy ilyen alkalom, mert már ki vagyunk éhezve arra, hogy közösségben lehessünk. Itt egyek vagyunk, és közösen kell odafordulnunk Istenhez, mert ezek olyan időszakok az életünkben itt, a szülőföldünkön, ami felett már nekünk, embereknek nincs hatalmunk. De az Istennek van. És ha közösen odafordulunk őhozzá, akkor Isten meghallgatja azt” – mutatott rá.

TV21 Ungvár/Dankai Péter