HRW: Kazettás lőszereket használnak az ukrajnai háborúban

2022. augusztus 31., 10:39 , 1123. szám

Ukrajna az egyetlen ország a világon, amelynek területén jelenleg kazettás lőszert használnak – derül ki a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet által közzétett Cluster Munition Monitor 2022 globális jelentésből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

Megjegyzik a jelentés készítői, hogy az orosz csapatok több száz alkalommal használtak kazettás lőszert Ukrajna 24 régiójából legalább 10-ben, és februártól júliusig legalább 689 civil sérült meg ezektől.

„Az ukrán erők valószínűleg szintén, legalább két alkalommal használtak kazettás lőszert” – véli a szervezet.

A tájékoztatás szerint kazettás lőszerek tüzérségi lövegekkel, rakétákkal és aknavetőkkel is célba juttathatók, vagy ledobhatók repülőgépről. Általában a levegőben nyílnak ki, és több kisebb robbanószerkezetet szórnak szét nagy területen. Sok ezek közül nem robban fel azonnal, és hosszú éveken át veszélyt jelent.

A Human Rights Watch harkivi vizsgálata megállapította, hogy májusban és júniusban az orosz erők kazettás lőszereket lőttek ki a városra, amelyek lakóépületeket, utcákat és parkokat rongáltak meg, valamint egy szülészeti klinikát és egy kulturális központot is eltaláltak.

Május 12-én a Harkiv melletti Derhacsi városában ilyen lövedéktől vesztette életét, egy a kertjében főző nő. Férjének leszakadt a lába, s néhány órával később szintén meghalt.

A szervezet rámutat, hogy 2022-ben Oroszország régi kazettás lőszerkészleteket és újonnan kifejlesztett kazettás muníciót egy­aránt felhasznált Ukrajnában.

A kazettás lőszerekről szóló 2008-as egyezmény teljes egészében betiltja ezeket a fegyvereket, és azóta nem érkezett megerősített jelentés vagy állítás kazettás lőszerek újabb felhasználásáról, előállításáról vagy átadásáról bármely aláíró állam részéről, azonban sem Oroszország, sem Ukrajna nem írta alá az egyezményt.

„Oroszországnak és Ukrajnának is le kell mondania a kazettás lőszerek használatáról, és csatlakoznia kell a betiltásukról szóló 2008-as nemzetközi szerződéshez” – fogalmazta meg javaslatát a HRW.

A korrespondent.net megjegyzi, hogy szinte naponta érkeznek jelentések kazettás lőszerek alkalmazásáról az orosz csapatok által.                             

(pszv/korrespondent.net)