A kormány kisebbségi kerettörvényen dolgozik

2022. augusztus 31., 11:00 , 1123. szám

A kormány azt tervezi, hogy az Ukrajnára vonatkozó európai uniós feltételcsomagból a nemzeti kisebbségekről szóló jogszabályt kerettörvényként fogadják el, majd az egyes kisebbségek érdekeit figyelembe véve állami programot dolgoznak ki – közölte Olha Sztefanisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese a Jevropejszka Pravdának adott interjúban.

Sztefanisinát arról faggatták egyebek mellett, mi a terve Ukrajnának a nemzeti kisebbségekről szóló törvénnyel, amellyel kapcsolatban az EU kéri, hogy egyeztessék a dokumentumot a kisebbségek képviselőivel, illetve mit várnak a magyaroktól?

A miniszterelnök-helyettes szerint a munka folyik.

„Nincsenek tökéletes törvények. Megértjük, hogy mindig lesznek ajánlások. A nemzeti kisebbségek, a nyelveik ügye általában, eleve érzékenyek az EU-val folytatott tárgyalásokon. […] Tisztában vagyunk vele, hogy a nemzeti kisebbségek kérdéseiről folytatott vitánk nem korlátozódik ennek az ajánlásnak a végrehajtására. Ezért a feladatunk ebben a szakaszban egy maximálisan keretjogszabály elfogadása. Aztán a megbeszélést áthelyezzük a kormány térfelére, ahol olyan állami programot alakítunk ki, amely figyelembe veszi az egyes kisebbségek érdekeit” – mondta Sztefanisina.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország megakadályozza-e Ukrajna uniós csatlakozását a kisebbségi kérdések megoldásáig, a miniszterelnök-helyettes kijelentette, nem zárja ki ennek lehetőségét. Szerinte más nemzeti kisebbségek képviselőinek és az adott országok politikusainak többsége konstruktívabb álláspontot képvisel, ám a kérdés valóban kényes, még most, a teljes körű háború közepette is.

„De készen állunk a párbeszédre. Látjuk más országok tapasztalatait, és megértjük, hogy vannak olyan kérdések, amelyek kompromisszumokat igényelnek – bár ezeknek a nemzeti érdekeket kell szolgálniuk” – tette hozzá Olha Sztefanisina.

A miniszterelnök-helyettes 2023-at reális időpontnak tekinti a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez az EU-val, és azt jósolja, hogy Ukrajna három éven belül teljesíteni tudja a tagsági feltételeket.

(hk/eurointegration.com.ua)