Rajt az ukrán bajnokságban

Labdarúgás

2022. augusztus 31., 09:53 , 1023. szám

A több mint fél éve tartó háború árnyékában meglehetősen szürreális körülmények között vette kezdetét az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as idénye. A küzdelmekben részt vevő csapatok többsége nem hazai környezetben lép pályára, a találkozókat nézők nélkül rendezik, és légiriadó esetén a mérkőzéseket félbeszakítják.

A nemzetközi kupákban részt vevő együttesek menetrendje és más halasztások miatt a 16 csapatos bajnokság első és második fordulója máris csonkára sikeredett, keddi lapzártánkig még a mezőny egyetlen kárpátaljai résztvevője, a Minaj FC sem lépett pályára.

Az ukrán bajnoknak számító Sahtar Donyeck egy gól nélküli döntetlennel és egy kiszenvedett győzelemmel kezdte az idényt, míg a másik ukrán kirakatcsapatnak számító Dinamo Kijev a második fordulóban egy sima vereséggel mutatkozott be. Érdekesség, hogy a Ruh Lviv–Metaliszt 1925 Harkiv találkozó háromszor is félbeszakadt a légiriadó miatt, így a kezdő sípszót követően a mérkőzés majdnem négy órán keresztül zajlott.

Eredmények: 1. forduló: Sahtar Donyeck–Metaliszt 1925 Harkiv 0-0, Zorja Luhanszk–Vorszkla Poltava 3-1, Csornomorec Odessza–Veresz Rivne 0-1, Kolosz Kovalivka–Krivbasz 1-0, Ruh Lviv–Metaliszt Harkiv 1-2.

A Minaj–FK Lviv, a Dnyipro–1–Olekszandrija és az Inhulec Petrove–Dinamo Kijev találkozók elmaradtak.

2. forduló: Vorszkla–Veresz 1-2, FK Lviv–Zorja 2-3, Metaliszt 1925 Harkiv–Csornomorec 0-0, Kolosz–Ruh 2-0, Sahtar–Krivbasz 1-0, Dinamo Kijev–Dnyipro–1 0-3.

A Metaliszt–Inhulec, illetve az Olekszandrija–Minaj találkozókat hétfőn rendezik.

Két fordulót követően az egyformán 6 pontos Zorja, Kolosz és Veresz áll a tabella élén.

A hét végén sorra kerülő harmadik fordulóban a Minaj FC a Kolosz Kovalivka ellen mutatkozhat be hazai pályán.

(tamási)