52 elsőssel gyarapodott az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola

2022. szeptember 1., 17:26 , 1124. szám

Bár idén is Kárpátalja-szerte megrendezték a tanévnyitó ünnepségeket, mégis a hagyományostól eltérően rövidebben, a háború árnyékában, légiriadótól tartva. Így volt ez az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolában is, ahol az ünnepséget egyperces csönddel kezdték a háború áldozatainak emlékére.

Az ukrán és a magyar himnusz után Mihovics Renáta és Szabó Anna első osztályos tanulók hangját vitte körbe az udvaron a kissé hűvös szeptemberi szél: „Elsős leszek. Akár hiszed, akár nem. Nagyon jó az én kedvem. Tudod, minek örülök? Iskolába kerülök. [...] Nagy vagyok már, iskolás, kezdődhet a tanítás!” – szavalta magabiztosan az ünneplőbe öltözött két kicsi lány. S valóban, minden elsős nagyszerűen vette az első akadályt, sehol egy könny, szülők ölelésébe rejtőzködő kisgyerek. Valamennyien büszkén, bár kissé izgatottan, de szépen sorakoztak.

Kulin Judit igazgató asszony évkezdő beszédében megjegyezte, hogy szeptember elseje az iskola életében az a nap, amikor mérleget kellene vonni, mit sikerült teljesíteni a tavaly kitűzött célokból és új célokat megjelölni.

– A tavalyi évet azzal a reménnyel kezdtük, hogy az iskola élete visszatér a Covid előtti mederbe. De ez a remény február 24-én szertefoszlott. Hazánkban háború dúl, szörnyűsége a mindennapjaink része lett. De az életben időnként szükségünk van nehézségekre, amelyek ráébresztenek arra, hogy elgondolkodjunk azon, mi is a fontos az életben, melyek az igazi értékek. Ezek a szeretet, a segítőkészség. Felértékelődik a család fogalma, az együtt eltöltött idő. Ma ilyen körülmények között kell meghatározni a 2022–2023-as tanév céljait. Most még inkább szükség lesz arra, hogy mindenki úgy érezze, mi, akik itt állunk az iskola udvarán, egy nagy családot alkotunk, odafigyelünk egymásra, segítünk, hogy mindenki biztonságban érezze magát – hangsúlyozta Kulin Judit, majd a nap főszereplőihez, az 52 elsőshöz fordult, akik gondokkal terhelt időben kezdik meg iskolás éveiket.

– Arra fogunk törekedni, hogy az iskolában eltöltött időben sok új élményt, örömet, tapasztalatot és természetesen tudást kapjatok. Nektek is jár egy boldog gyermekkor, mert csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s ezekből lehet boldog ország, valljuk Kodály Zoltánnal.

És mit ígérhetek nektek, régi daykások? Szeretnék hinni abban, hogy mindent, amihez már hozzászoktatok. Néhány szabályt, amelyet be kell tartani, sok rendezvényt, amelyen kötelező részt venni, érdekes tanórákat, mindent tudó, szerintetek szigorú tanárokat – mondta az igazgató asszony, és Örkény István szavait ajánlotta a figyelmükbe: „Az iskolának az a feladata, hogy a kérdezést természetes és leküzdhetetlen szokásunkká tegye.” Arra kérte a gyerekeket, ha azt szeretnék, hogy a tanárok boldogok legyenek, kérdezzenek sokat.

– S mit kívánhatok mindannyiunknak? Legyen minél hamarabb béke! – zárta ünnepi beszédét Kulin Judit.

A tanévnyitón jelen volt Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke.

– Úgy alakult, hogy nehéz időket élünk. Az ukránok néhány generációja nem tudta, milyen háborús időkben élni. Ma itt mindannyian jó hangulatban vagyunk, mert minden kárpátaljai iskola megnyitotta kapuit, a tanárok világos és tágas tantermekbe várják a tanulókat. De tudjuk, hogy ma Ukrajnában nem fog minden iskolás számára megszólalni az első csengő, mert sok oktatási intézményt lebombáztak az orosz agresszorok.

Emlékezzünk és adjunk hálát Istennek a békés égbolt minden napjáért, minden percéért Ukrajnában, itt, Kárpátalján, és legyünk tudatában annak, hogy hőseink-katonáink ezért halnak meg keleten – emelte ki a megyei tanács elnöke. A gyerekekhez fordulva azt kérte: ne vesztegessék az idejüket, tanuljanak, legyenek kitartóak, hogy jól képzett, bölcs és tehetséges emberekké nőjenek fel, hiszen rájuk vár a sikeres, erős ország és a boldog jövő felépítése. Ehhez békét, tanulási lehetőséget, mindenkinek jó egészséget kívánt, a szülőknek türelmet, a tanároknak pedig alkotói ihletet. A megye egy érdekes ajándékkal, egy robottal segíti ezt elő, amely segítségével fizikát fognak tanítani.

Az 1-B osztály tanítónője, Csizmadia-Mondok Tímea nagy szeretettel köszöntötte az iskola legfiatalabb tanulóit.

– Az elkövetkezendő napokban, hetekben mindenki fokozottan figyel majd rátok, segítünk benneteket, hogy bátrak és magabiztosak legyetek. Játékosan fedezzük majd fel együtt a világot, és megannyi örömteli percet fogtok majd átélni itt, az iskolában – biztosította a gyerekeket és szüleiket egyaránt. Az egész tanévhez kitartást, szorgalmat, türelmet, egészséget és sok örömteli pillanatot kívánt.

A tanévnyitó ünnepség végén Vaszilenko Vanessza és Harsán András elsősök szólaltatták meg a tanév kezdetét jelző első csengőt. Majd az intézmény tanulói osztályfőnökeikkel együtt elfoglalták a tantermeket, s 21 osztályban 448 gyerek számára megkezdődött az első tanóra.

RV