Hisznek a holnapban

Elkezdődött a tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában

2022. szeptember 2., 16:28 , 1124. szám

Kárpátalja egyetlen magyar tannyelvű szakgimnáziumában is jelenléti oktatással kezdődött meg a tanév. A sikeres felvételi eljárást követően 118 elsős kezdheti meg tanulmányait az intézményben anyanyelvén.

A szakgimnázium idén is a beregszászi római katolikus plébániatemplomban tartotta tanévnyitó ünnepségét, amely a történelmi egyházak képviselőinek köszöntőivel vette kezdetét. A diákokat Molnár János beregszászi plébános, püspöki helynök, Margitics János beregszászi református lelkész, a Főiskolai Református Ifjúsági Gyülekezet vezető lelkipásztora, valamint Marosi István beregszászi görögkatolikus parochus, a GörögKör Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség papja köszöntötte.

Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője ünnepi beszédében elmondta: „A mai tanévnyitó nemcsak a diákok és családjaik ünnepe, hanem a kárpátaljai magyar közösségé is. A szakgimnáziumban folyó oktatás jellemzi a kárpátaljai lelkületet, amely ezekben a nehéz időkben, háború és járványok idején is áthatja a kárpátaljai magyarságot, mely bár Magyarország mellett él, de talán a legmesszebbre szakadt el Európától. Az itt élő magyarság nem vár ölbe tett kézzel arra, hogy a szerencse megtalálja, ő keresi meg a szerencséjét” – összegezte tapasztalatait a beregszászi magyar külképviselet vezetője.

Soós Katalin, a szakgimnázium igazgatója köszöntőbeszédében elmondta, hogy intézményükbe a háború és az azzal járó nehézségek ellenére is rekordszámú felvételiző jelentkezett, akik közül 118 hallgatónak sikerült felvételt nyernie a szakgimnáziumba. Soós Katalin gratulált a szülőknek tehetséges, tanulni vágyó gyerekeikhez, helyes nevelésükben együttműködésüket kérve. Hangsúlyozta, hogy az idei viszontagságos évben végzőseik 60 százaléka felvételizett a főiskolára, 20 százaléka más felsőoktatási intézménybe, többen pedig szakmájukban helyezkedtek el. Az elsősökhöz fordulva elmondta: „Remélem, hogy megtaláljátok iskolánkban azt, amiért ide felvételiztetek. Ideérkezésetekkel egy új világ nyílik meg előttetek. A tanulmányi időszakotok alatt felkészülhettek hivatásotokra, és emellett sok-sok olyan ismeretséget, barátságot köthettek, amelyek meghatározzák majd az egész életeteket. Sok előttetek a felfedeznivaló, legyetek bátrak, kitartók és kezdeményezők! Fedezzétek fel az újat! Ne felejtsétek el: az új lehetőségek egy új fejezetet nyitnak az életetekben. Ez egy új, fehér, tiszta lap, rajtatok múlik, hogy mivel töltitek meg” – fogalmazott az igazgató asszony, kijelentve: „Ti vagytok a holnap, és mi hiszünk a holnapban.”

Végh Attila, a Mátészalkai Szakképzési Centrum főigazgatója az együttműködő magyarországi partnerintézmény vezetőjeként Henry Fordot idézte: „Ha összejövünk, az a kezdet, ha összetartunk, az a haladás, ha összefogunk, az a siker.” Hozzáfűzte: „Mit is jelent ez számunkra? Kedves diákok, ma elindulunk egy közös úton, a következő napok, hetek, hónapok, évek közös utunk összetartozásáról szólnak. Bízzunk abban, hogy ha megfelelőképpen összefogunk és közösségként funkcionálunk, akkor a tanulmányi időszak után át tudjátok venni okleveleiteket, amellyel tudtok majd boldogulni, családot alapítani, közösségről gondoskodni.”

Turóczi Antónia 3. évfolyamos óvodapedagógia szakos hallgató Bártfai Judit versét szavalta, fellépett a Kokas Erzsébet tanárnő vezette énekkar, majd az iskola hagyományainak megfelelően Soós Katalin igazgató és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke kézfogással fogadták az intézmény hallgatóivá az elsősöket.

Orosz Ildikó zárszavában a Bibliára utalva arra kérte a jelenlévőket: „Tegyünk lépéseket azzal, ami elérhető most. Számotokra minden elérhető ebben az iskolában a tanárok vezetésével. Ne azt lessétek, hogy most mit miért nem lehet tenni, hanem inkább kezdjetek el vetni, hogy legyen majd mit aratni.”

A tanévnyitó végén Molnár János beregszászi plébános, Taracközi Ferenc, a Beregszászi Református Egyházközség vezető lelkésze, valamint Marosi István beregszászi görögkatolikus parochus Isten áldását kérte a diákokra, tanárokra és az előttük álló iskolai tanévre.

Az eseményt számos vendég megtisztelte jelenlétével, többek között Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Tokár Ljudmila, a Beregszászi Kistérségi Tanács titkára és Gabóda Béla, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Tagozatának igazgatója.

Badó Zsolt