Magyar óvoda nyílt Kincseshomokon

2022. szeptember 3., 17:50 , 1124. szám

A magyar kormány 143 millió forintos támogatásából nyílt új magyar óvoda Kincseshomokon. A településen korábban nem működött magyar nyelvű óvoda, így a támogatásnak köszönhetően a kincseshomoki magyar közösség számára egy újabb oktatási intézmény segíti a magyar nyelv és kultúra megőrzését.

Bár a lakosság nagyobb része ukrán ajkú, a településen mégis igény volt a magyar óvodára. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) együttműködve a magyar kormánnyal 2016 óta segíti a kárpátaljai oktatási intézmények felújítását és bővítését, új óvodák létrehozását. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében 2018 őszén a pedagógusszövetség épületet vásárolt a településen óvodanyitás céljából. Az ingatlan teljes felújítását és az engedélyek beszerzését követően sikerült átadni az óvodát, melyet a P. Frangepán Katalin Gimnázium intézményhálózat részeként üzemeltetnek. A beruházás közel 143 millió forintos támogatásból valósult meg.

Az ünnepélyes átadó keretében dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, megyei képviselő elmondta, hogy eredetileg az óvodát 2020-ra tervezték átadni, de a pandémia, később a háború miatt az átadás csúszott. „Mára eljutottunk odáig, hogy az engedélyek is megvannak az intézmény üzembe helyezéséhez. Arra várunk, hogy megtöltsék gyerekekkel. Szeptember folyamán párhuzamosan vesszük fel az alkalmazottakat és a gyerekeket. Bízunk benne, hogy október 1-től hivatalosan is át tudjuk adni a gyerekekkel benépesített óvodát. Az élet él és élni akar, bármilyen háborús körülmények között is vagyunk” – emelte ki Orosz Ildikó, aki szerint ennek a most átadott óvoda is példája. 

Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára hangsúlyozta: „Minden magyar gyermek egy újabb őrhely itt, a Kárpát-medencében. Ezzel az intézménnyel is ahhoz járulunk hozzá, hogy segítsük a gyermekek elhelyezését. Ha van magyar intézmény, és van magyar gyermek, akkor van magyar jövő” – jegyezte meg az államtitkár. Mint mondta, ezt az óvodát a jövőnek emelték, de a jelennek akarnak üzenni vele. Dacára minden megfélemlítésnek, a fegyveres konfliktusból adódó minden – eddig elképzelhetetlennek hitt – borzalomnak, a kárpátaljai magyarság ragaszkodik a szülőföldjéhez. Ezt a célt szolgálja a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, amelynek keretében összesen közel 900 beruházás valósulhat meg, köztük több mint 100 Kárpátalján. A program révén most átadásra kerülő új óvoda egy újabb láncszeme a kárpátaljai magyar intézményhálózatnak. Ugyanakkor egyben kifejeződése annak, hogy a magyar kormány kitart a kárpátaljai magyarság és a kárpátaljai magyar oktatás mellett.

Tetyana Vacsilja, a Kincseshomoki kistérség polgármestere köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak: „Amikor Ukrajnában háború dúl, számunkra nagyon fontos, hogy óvodákat tudunk felújítani, átadni, ahol a gyermekeink tanulhatnak. Ezért az önkormányzat és a település nevében szeretném megköszönni a magyar kormánynak és a pedagógusszövetségnek a segítséget, hogy ez az épület elkészülhetett. Nem ez az egyetlen projektünk a pedagógusszövetséggel a kistérségben, ha sikerül, akkor szeretnénk a minaji líceumon is felújításokat végezni.” A köszönő gondolatokat követően a polgármester asszony elismerő oklevelet adott át az önkormányzat nevében Orosz Ildikó elnök asszonynak, amiért segíti a Kincseshomoki kistérség oktatási intézményeinek fejlesztését.

Jakab Andrea, a P. Frangepán Katalin Gimnázium megbízott igazgatója elmondta: „Homokon korábban nem volt magyar nyelvű óvoda. Iskolát már sikerült itt megnyitni, de magyar óvoda nem volt. A település lakosságának több mint ötven százaléka ukrán ajkú, azonban a magyar közösség sem elhanyagolandó. Az a célja a P. Frangepán Katalin Gimnázium hálózatának, hogy azokon a településeken, ahol már kihalóban van a magyar nyelv, újraélesszük és segítsük megőrizni a helyi közösség magyar gyökereit.”

A most átadott óvoda ötven férőhelyes, így októberben két csoportban huszonöt-huszonöt gyermekkel indulhatnak a foglalkozások.

A megnyitót követően ünnepélyesen átvágták az óvoda átadását jelképező szalagot, majd a történelmi egyházak képviselői kértek áldást az intézményre. Ezt követően a delegáció megtekintette az épületet.

Várady Enikő