A parlament elfogadta A közegészségügyi rendszerről szóló törvényt

2022. szeptember 8., 18:13

A Legfelső Tanács szeptember 6-i plenáris ülésén 228 igen szavazattal elfogadta A közegészségügyi rendszerről szóló törvényt – jelentette a liga.novini és a korrespondent.net.

A jogszabály felhatalmazza a Közegészségügyi Központot, hogy reagáljon a biológiai fenyegetésekre, valamint hozza létre a regionális betegségmegelőzési és felügyeleti központok hálózatát.

A törvénnyel bevezették volna az oltáshoz való hozzájárulás vélelmét, és a jelenlegi 10 betegség helyett 11 (bekerült volna a pneumococcus fertőzés) elleni kötelező védőoltást írtak volna elő jogszabályi szinten. A védőoltások ellenzőinek tiltakozásai miatt a megelőző védőoltásokról szóló törvénycikkelyt egy mondatra redukálták: „A fertőző betegségek megelőzése érdekében a profilaktikai védőoltásokat a megelőző védőoltások naptárának megfelelően végzik, amelyet az állami egészségügyi politikát alakító központi végrehajtó szerv hagy jóvá.”

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter ezzel együtt elégedett a törvénnyel.

„Hatévnyi vita, megbeszélés, kritika, elutasítás, manipuláció, fizetett akciók után végre van egy elfogadott törvényünk” – áll a miniszter Facebook-bejegyzésében.

Kijelentette: a törvénytervezet közelebb hozza Ukrajnát az európai normákhoz, és szabályozza a nyolc éve felszámolt köztisztasági és járványügyi szolgálat feladatainak megosztását is.

(news.liga.net/korrespondent.net/Kárpátalja)