Kárpátaljai katonák gyerekei pihenhettek a Balatonon

2022. szeptember 12., 08:34 , 1125. szám

Magyarország a háború kirobbanása óta támogatja a nehéz helyzetbe került Ukrajnát. Február 24-e óta csak Magyarország Ungvári Főkonzulátusa több mint 500 magyarországi helyszínre segített ellátogatni menekült ukrán családoknak és gyermekeiknek. Így szeptember 2. hetében gyermekek jókedvű zsivajától volt hangos a Magyar Honvédség balatonakarattyai rekreációs központja. A magyar kormány felajánlásának köszönhetően 28 nehéz sorsú ukrán nemzetiségű gyermek és 4 kísérő szülő pihenhetett a Balatonon.

 A Balatonon pihenő kárpátaljai ukrán nemzetiségű gyerekek rendkívül nehéz időszakot élnek meg. Szüleik jelenleg is katonai szolgálatot teljesítenek, a délkelet-ukrajnai háborús övezetben harcolnak az orosz fegyveres erők ellen. A gyerekek különböző korosztályokat képviseltek, azonban a családias és jókedvű légkörnek köszönhetően gyorsan összebarátkoztak.

Halina Turinok, az egyik ungvári kísérő szülő elmondta, hogy a gyerekek között olyanok is vannak, akiknek a szülei már 2014-ben is részt vettek Kelet-Ukrajnában, a Donyeck és Luhanszk megyékért folytatott harcokban. „A gyerekeket nagyon megviseli az elhúzódó háborús időszak, ezért nagyon hálásak vagyunk, hogy itt egy kicsit kikapcsolódhattak és feltöltődhettek, elterelődött a figyelmük a sok szörnyűségről. Nagyon sok programot szerveztek a számunkra. Felkerestük például a Kívánságok partját a Balatonon, ahol a felnőttek és gyerekek ugyanarról álmodoztak: legyen végre vége a háborúnak, és jöjjön el a béke időszaka” – mondta Halina. 

Havasi Marcell, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjának programszervezője kiemelte: a cél az volt, hogy örömet okozzanak a rendkívül nehéz időszakot megélő ukrán gyermekeknek. Elektromos sétahajókázással, bowlingozással, íjászattal, kézműves-foglalkozásokkal, vetélkedőkkel, kirándulásokkal stb. várták a gyerekeket a központban – tette hozzá.  

TV21 Ungvár/Dankai Péter