Mit tehet, aki ellen ittas vezetés miatt indul eljárás?

2022. szeptember 12., 10:29 , 1124. szám

„A rendőrök megállították az ismerősöm autóját, amikor hazafelé tartottunk egy születésnapi ünnepségről. Velünk ellentétben ő nem ivott egész nap – hiszen vezetett –, mégis ráfogták, hogy részeg, és jegyzőkönyvet vettek fel. Hatalmas bírságot kell fizetnie, és a jogosítványát is bevonják. Mit lehet tenni?”

– Az Adminisztratív jogsértési törvénykönyv (Ajtk.) 130. cikkelyének 1. bekezdése adminisztratív (közigazgatási) felelősséget állapít meg a jármű kábítószer, alkohol vagy egyéb szer okozta bódultság állapotában, illetve a figyelmet befolyásoló, a reakcióidőt rontó gyógyszer hatása alatti irányításáért, s a járművezetőt 17 ezer hrivnya bírsággal, emellett a járművezetéstől való egy évre szóló eltiltással sújtja.

A súlyos következményekre való tekintettel célszerű az ittas vezetés miatt meginduló adminisztratív (közigazgatási) eljárás során lehetőség szerint mindent elkövetni jogaink védelmében, illetve a körülményektől függően mielőbb ügyvéd segítségét kérni.

Az első teendőnk ilyenkor, hogy megállapítsuk, jogszerűen állította-e meg a rendőr a járművünket. Ugyanis a rendőrség munkatársainak nincs joguk alapos ok nélkül megállítani az úton közlekedő gépkocsit. Az okokat, amelyek feljogosítják az eljáró rendőrt a jármű megállítására, A nemzeti rendőrségről (Про національну поліцію) szóló törvény 35. cikkelye sorolja fel.

Lényeges, hogy miután megálltunk, a rendőrnek kötelező egyértelműen közölni, miért állította meg a járművet. Ha az Ajtk. 130. cikkelyében tárgyalt jogsértésre (szabálysértésre) azután derül fény, hogy a rend­őr szabálytalanul (alaptalanul) állította meg a járművet, illetve ha nem közölte ennek okát, az megkérdőjelezheti az egész további szabálysértési eljárás jogszerűségét.

Megjegyzendő, hogy a hadiállapot bevezetésével szigorodott és gyakoribbá vált a közúti ellenőrzés. A közúti ellenőrző pontokon az ezzel megbízott hatósági személyeknek a polgárok ki- és beléptetésével kapcsolatos intézkedések keretében jogukban áll egyebek mellett átvizsgálni az okmányokat, járműveket és rakományokat. Vagyis az ellenőrző pontokon nincs szükség külön indokra a járművek megállításához hadiállapot idején.

A közigazgatási (szabálysértési) eljárás következő szakaszában a járművezetőnek, aki ellen az eljárást megindították, érdemes nyomon követnie, hogy a követelmények betartásával veszik-e fel a szabálysértésről a jegyzőkönyvet.

Az Ajtk. 256. cikkelye kimondja, hogy a közigazgatási szabálysértésről készülő jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:

• felvételének dátumát és helyét, készítőjének beosztását, teljes nevét;

• a közigazgatási eljárás alá vont személy adatait;

• a közigazgatási szabálysértés helyét, idejét és mibenlétét, feltüntetve a normatív dokumentumot, amely felelősséget állapít meg az adott jogsértésért;

• a tanúk és sértettek nevét, címét, a bejelentő nevét (írásos beleegyezésével) – ha vannak ilyenek;

• a felelősségre vont személy magyarázatát;

• egyéb, az eljárás lefolytatásához szükséges információkat;

• ha a jogsértés anyagi kárt okozott, ezt is fel kell tüntetni a jegyzőkönyvben.

A rendőrség számára készült útmutató («Інструкція з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції», затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України за № 1376 від 06. 11. 2015 року) követelményeinek értelmében a közigazgatási szabálysértésről felvett jegyzőkönyvnek többek között egyértelműen meg kell jelölnie a szabálysértés helyét, elkövetésének idejét és lényegét, amelynek pontosan meg kell felelnie a közigazgatási szabálysértés tényállásának az Ajtk. azon cikkelye szerint, amelynek alapján az eljárás megindult. A jegyzőkönyvhöz csatolni szükséges az elkövetett szabálysértés bizonyítékait.

A jegyzőkönyvet az azt felvevő tisztviselő és az eljárás alá vont személy írja alá. Ha vannak tanúk és sértettek, ők is aláírhatják a dokumentumot.

A jegyzőkönyv elkészítésekor a felelősségre vont személlyel ismertetni kell az Ajtk. 268. cikkelyében biztosított jogait és kötelezettségeit. A tájékoztatás tényét a jegyzőkönyvben külön fel kell tüntetni.

Az eljárás alá vont személynek jogában áll megtagadni a jegyzőkönyv aláírását. Rendszerint ezzel jelzi, hogy nem ért egyet a jegyzőkönyvben foglaltakkal. Ugyanakkor ez nem fosztja meg őt attól a jogától, hogy megismerje a jegyzőkönyvet, és megkapja annak egy példányát. Mindössze annyi történik ebben az esetben, hogy a rendőr feltünteti a jegyzőkönyvben, hogy az érintett megtagadta az aláírást.

Ne feledjük továbbá, hogy az adminisztratív eljárás alá vont személynek joga van magyarázatot és/vagy észrevételt fűzni a jegyzőkönyv tartalmához (amelyet csatolnak a jegyzőkönyvhöz), valamint megindokolni a jegyzőkönyv aláírásának megtagadását. Ha úgy gondolják, hogy a rendőr eljárása a jármű megállítása és a jegyzőkönyv felvétele során törvénysértő volt, ezt feltétlenül jelezni kell a jegyzőkönyvben. Ugyanis pusztán a jegyzőkönyv aláírásának megtagadásával nem lehet megállítani a közigazgatási eljárást, s ha az ügy a bíró elé kerül, az magyarázat híján nem tudja majd, mit kifogásol a szabálysértéssel vádolt személy, milyen megfontolásból nem írta alá a jegyzőkönyvet. Sok esetben az embereket ilyenkor visszatartja, hogy nem beszélnek/írnak elég jól az államnyelven. A közigazgatási eljárás azonban nem iskolai nyelvtandolgozat, a hangsúly ilyenkor nem az esetleges helyesírási hibákon és a választékos kifejezésmódon van, hanem egyedül azon, hogy a bíró megértse, mit kifogásol a polgár.

Érdemes odafigyelni arra is, miként állapítja meg a rendőr a járművezető ittasságát.

A vonatkozó szabályzat (Інструкція про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України від 09. 11. 2015 № 1452/735) egyértelműen rendelkezik:

• az ittassági vizsgálatot a rendőr a jármű megállításának helyén végzi el az Egészségügyi Minisztérium és az Ukrajna műszaki szabályozással és fogyasztóvédelmi politikával foglalkozó állami bizottsága (Держспоживстандарт) által használatra engedélyezett speciális műszaki eszközökkel;

• abban az esetben, ha a járművezető a jármű megállításának helyén megtagadta az ittassági vizsgálat elvégzését, vagy nem ért egyet a rendőr által elvégzett vizsgálat eredményével, az ittassági vizsgálatot az eljárni jogosult egészségügyi intézmény orvosa végzi el. (A vizsgálat elvégzésének megtagadása ebben az esetben nem jelent megoldást a járművezető számára, mivel azt az Ajtk. 130. cikkelye ugyanúgy szabálysértésnek tekinti, mint magát az ittas vezetést.)

Az ittassági vizsgálat rendőr általi lefolytatásakor és eredményének dokumentálásakor:

• a rendőrök által használt speciális műszaki eszközöknek egyebek mellett rendelkezniük kell megfelelőségi és a mérőberendezések munkaeszközének hitelesítéséről szóló igazolással;

• az ittassági vizsgálat lefolytatása előtt a rendőr a vizsgálat alá vont személyt tájékoztatni köteles a speciális műszaki eszköz használatának menetéről, és annak kérésére be kell mutatnia a megfelelőségi igazolást, ill. a mérőberendezés munkaeszközének hitelesítéséről szóló igazolást;

• a jármű megállításának helyén az ittassági vizsgálat két tanú jelenlétében történik – nem lehet tanú rendőr vagy olyan személy, akinek pártatlansága kétséges;

• a rendőr által végzett ittassági vizsgálat eredményeit az alkohol okozta ittas állapot speciális műszaki eszközökkel történő vizsgálatáról készült jegyzőkönyvben rögzítik.

Ami a kórházban lefolytatott ittassági vizsgálatot illeti:

• az egészségügyi intézménynek szerepelnie kell a vizsgálat végrehajtására jogosult intézmények listáján;

• az orvosnak (felcsernek) meg kell ismerkednie az általa vizsgált személy okmányaival (útlevél, személyi igazolvány, jogosítvány stb. – ha van) – az okmányok hiánya nem lehet oka az ittassági vizsgálat megtagadásának;

• a vizsgálati eredmények alapján diagnózist állítanak fel, amelyet az orvosi vizsgálati jegyzőkönyvben rögzítenek; (A jegyzőkönyv egy példányban készül, amely az egészségügyi intézményben marad.)

• az orvosi vizsgálati jegyzőkönyv alapján az orvosi vizsgálat eredményéről úgynevezett következtetés (висновок) készül; (A következtetés tartalmát az őt bekísérő rendőr jelenlétében ismertetik a vizsgált személlyel, amit a következtetést tartalmazó dokumentumban is feltüntetnek. A következtetést tartalmazó dokumentumot minden esetben késlekedés nélkül, az érintett személy vizsgálatát követően elkészítik három példányban: az első példányt aláírása fejében kiadják a személyt a vizsgálatra bekísérő rendőrnek, a másodikat a vizsgált személy kapja, a harmadik pedig az egészségügyi intézményben marad.)

• az orvosi vizsgálattal kapcsolatos minden bejegyzésnek jól olvashatónak kell lennie;

• minden ittassági vizsgálatot rögzíteni kell az egészségügyi intézményben az ilyen vizsgálatok nyilvántartására rendszeresített naplóban.

Végezetül megismételném a tanácsot: ne mondjanak le a jogi segítség igénybevételének lehetőségéről! Az ügyvéd segít az események objektív menetének rekonstruálásában; a járművezető ártatlanságát alátámasztó bizonyítékok összegyűjtésében; a védelem taktikájának kidolgozásában; elkészíti az ügy iratait (kérvények, panaszok stb.); ellenőrzi a rendőrök eljárásának jogszerűségét; ellátja ügyfele védelmét a bíróság előtt; fellebbez a bírósági határozat ellen (ha szükséges).

hk