A kormány lemondana a minimálbér emeléséről jövőre

2022. szeptember 15., 09:03 , 1125. szám

A Pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy a 2023-as költségvetés tervezetében a minimálbért a 2021. decemberi szinten hagyja, azaz 6500 hrivnyában állapítaná meg – jelentette az Ekonomicsna Pravda a Pénzügyminisztérium sajtószolgálatára hivatkozva.

A sajtószolgálat szerint erről Roman Jermolicsev miniszterhelyettes beszélt egy, a 2023-as büdzsének szentelt találkozón, hozzátéve, hogy jövőre a nyugdíj- és társadalombiztosítási juttatások nem csökkennek, egy részüket pedig emelik.

„Körülbelül 5,5 milliárd hr lesz előirányozva a háborús veteránok lakhatásának biztosítására, hiszen a polgároknak ez a kategóriája rendkívül fontos. Ugyancsak biztosítjuk a nyugdíjak, a szociális ellátások időben történő kifizetését, valamint az orvosok és oktatók bérének folyósítását. A minimálbér a tavaly decemberi szinten lesz” – hangsúlyozta.

Jelenleg a minimálbér 6 500 hrivnya – emlékeztet az Ekonomicsna Pravda.

Tekintettel a hadiállapotra a jövő évi állami költségvetés prioritása a biztonsági és védelmi szektor lesz, valamint az állam szociális kötelezettségeinek biztosítása – hangsúlyozta Jermolicsev. Az egészségügy is finanszírozási prioritás marad 2022-ben, és jelenleg folynak az egyeztetések a Nemzeti Egészségszolgálattal, valamint az Egészségügyi Minisztériummal az egészségügyi szolgáltatók számláin tartott maradványpénzekről. Tervezik az egészségügyi garanciák programjának kiigazítását, de az egészségügyi alapszolgáltatások finanszírozása biztosított lesz – közölte a miniszterhelyettes.

A 2023-as költségvetési tervezet főbb aspektusainak megvitatása során felmerült a kultúra és a művészet kiadásainak finanszírozása, a szénipar finanszírozásának növelése, valamint az egészségügyben dolgozók bérének folyósítása.

(zzz/epravda.com.ua)