Még több háborús kár

2022. szeptember 15., 19:15 , 1125. szám

Az Oroszország által indított háború következtében Ukrajna infrastruktúrájában okozott közvetlen károk teljes összege szeptember 5-ére elérte a 114,5 milliárd dollárt – derül ki a KSE Intézet Oroszország megfizet elnevezésű, a kormány és az Elnöki Hivatal támogatásával megvalósuló projektjének az ukrán gazdaságot ért veszteségekre vonatkozó frissített jelentéséből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

A polgári, valamint katonai infrastruktúrát ért pusztítás és kár mértéke 1 milliárd dollárral nőtt a legutóbbi, augusztus végi felmérés óta.

A károk teljes összegének növekedése a megsemmisült és megrongálódott iparvállalatok, szociális intézmények, valamint a kulturális, turisztikai és sportobjektumok számának további emelkedésével függ össze.

A legfrissebb adatok szerint a háború kezdete óta 412 iparvállalat sérült és semmisült meg, köztük nagy és közepes létesítmények Ukrajna keleti és déli régióiban. A vállalkozásoknak és az iparnak okozott károk összege eléri a 9,7 milliárd dollárt.

Több lett a megsemmisült vagy megrongálódott szociális szolgáltatásokat nyújtó létesítmény is, számuk 141-re nőtt. Ugyanakkor a károk mértéke és az ezen létesítmények helyreállításának finanszírozási igénye is lefelé módosult a sérült és megsemmisült épületek teljes területének pontosítása miatt.

A szeptember 5-i állapot szerint 1 153 kulturális, sport- és turisztikai létesítmény sérült vagy semmisült meg a harcok következtében, 2 milliárd dollár értékben. A megsemmisült és megrongált intézmények számát tekintve Kijev, Donyeck, Luhanszk, Harkiv, Mikolajiv és Zaporizzsja megyéket érte a legnagyobb kár.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta összesen legalább 15 300 emeletes ház, 115 900 családi ház, 44 szociális központ, 1 118 középfokú oktatási intézmény, 1 991 üzlet, 593 gyógyszertár, 188 100 személygépkocsi, 9 500 autóbusz, 492 villamos és trolibusz, 978 egészségügyi intézmény, 511 adminisztratív épület sérült és semmisült meg, vagy lett elfoglalva.

(pszv/epravda.com.ua)