Tablettákkal a háború következményei ellen

2022. szeptember 15., 09:47 , 1125. szám

Ukrajnában jelentősen megugrott a mentális zavarokban szenvedők száma, s ennek következtében nőtt a kezelésükre szolgáló gyógyszerek iránti kereslet. Mindez szintén a háború következménye.

Beteggé teszi a lelket

A háború minden tizedik ukrán mentális egészségére nézve közepes vagy súlyos következményekkel jár majd – idézi az Egészségügyi Minisztérium előrejelzését a korrespondent.net. A tárca szerint összességében körülbelül 15 millió polgárnak lesz szüksége pszichológiai támogatásra.

A WHO adatai szerint a harcok által érintett régiókban máris minden ötödik traumatikus eseményeket átélt személy mentális problémákkal küzd. További 10% nem tud teljes életet élni. A leggyakoribb kóros állapotok a depresszió, a szorongás, az álmatlanság és a hát- vagy gyomorfájdalom. Ugyanakkor a háború következményeit még 2014-ben megszenvedett ukránok körében a leggyakrabban poszttraumás stressz (32%), depresszió (22%), szorongás (17%) stb. figyelhető meg.

A háború következményeiről szólva az ismert ukrán gyermekorvos, Jevhen Komarovszkij megjegyezte: a gyermekek nemcsak mentális rendellenességektől, hanem közvetlen egészségügyi problémáktól is szenvedni fognak.

Program készült

A kormány igyekszik megtenni, amit tud, amit a háború közepette lehet. Júniusban ismertté vált, hogy Ukrajnában elindul a Mentális Egészség és Pszichoszociális Támogatás Nemzeti Program. A projekt az Egészségügyi Minisztérium bázisán, az ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka támogatásával valósul meg. Célja, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akiknek mentális egészsége sérült a háború miatt. A program egyszerre kívánja megszólítani a szülőket és gyermekeiket, az időseket, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket, a katonákat, az erőszak áldozatait, a szeretteiket elvesztőket, a fogságot, kínzást vagy megszállást túlélőket. Ehhez regionális hálózattal rendelkező pszichológiai segítségnyújtási rendszert alakítanak ki.

Több gyógyszer fogy

A háború stresszt okozott, ami a mentális egészség kezelésére alkalmas gyógyszerek iránti kereslet növekedéséhez vezetett – állapítja meg a témának szentelt összeállításában a Forbes magazin ukrán kiadása.

Talán az antidepresszánsok szegmense növekszik a legjobban, a Business Credit tanácsadó cég adatai szerint az idei esztendő első felében 496 millió hrivnya (+41%) értékben adtak el antidepresszánsokat Ukrajnában, ami 1,4 millió darab kiszerelést/csomagolást (+32%) jelent. Pedig mindeközben Ukrajna teljes gyógyszerpiaca zsugorodott – pénzben kifejezve 3,3%-kal, kiszerelésben pedig 13,5%-kal.

Február 24., a háború kitörése után az ukránok körében gyakoribbakká váltak a szorongásos és depressziós esetek – mondja Olekszandr Szemenov, a Teva Ukrajina gyógyszeripari vállalat orvos igazgatója.

„Az orvosok a korábbi többszörösét írják fel antidepresszánsokból” – állítja Jurij Csortkov, az Egészségügyi Marketing Ügynökség igazgatója.

Jó üzlet

Az első 10 gyógyszergyár között, amelyek a legtöbbet keresték az antidepresszánsok eladásával Ukrajnában, csak egy ukránt találunk. A svájci Acino csoporthoz tartozó Pharma Start 103 millió hrivnya értékben adott el antidepresszánsokat 2022 első hat hónapja alatt. Ez a teljes ukrajnai értékesítés 20%-a ebben a kategóriában. A következő a dán Lundbeck és az amerikai Pfizer. De ha az eladott csomagok számát nézzük, akkor még két ukrán gyógyszergyár jelenik meg az első három között: a Lekhim és a GNCLS-kutatóüzem.

Ha több millió ukrán nem hagyta volna el az országot, az anti­depresszánsok eladása legalább 70%-kal nőtt volna – véli Artem Matvejev, az északmacedón Alkaloid gyógyszergyártó cég képviseleti irodájának értékesítési és marketing igazgatója. Elmondása szerint az otthon elvesztése egy további erős tényező, amely azt váltja ki az emberekből, hogy idegeskedjenek, és ennek következtében gyógyszereket vegyenek be.

50%-kal ugrott meg az eladás februárban

A mentális egészség kezelésére használt gyógyszerek értékesítésében a legnagyobb növekedést – mindjárt 50%-kal – februárban regisztrálták – mutat rá Matvejev. A március–áprilisi lassulást az Ukrajnát elhagyók magas számával magyarázza, illetve azzal, hogy az ideiglenesen megszállt területeken ellehetetlenült a készítmények értékesítése. A YouTube-csatornáknak is jutott némi szerep a lakosság megnyugtatásában, például azokkal a műsorokkal, amelyekben a fronton elért sikerekről meséltek az ukránoknak – emlékeztet Matvejev.

„Július–augusztusban azonban az ukránok felismerték, hogy a gyors győzelemmel kapcsolatos pozitív előrejelzések nem igazolódtak be. Ezért csalódtak és ismét aktívabban vásároltak nyugtatókat” – mondja a szakember.

A harcok elhúzódása mellett a munkanélküliség és a közeledő tél is növeli a nyugtatók iránti keresletet.

Az orvosok gyakrabban írnak fel antidepresszánsokat, mint korábban, mondja Matvejev. Ennek oka az online konzultációk népszerűsége, amelyek során az orvosoknak egyszerűbb mindjárt gyógyszert írni fel, mint megbeszélni a pszichoterápiás kezelések menetét.

„Megpróbálnak úgymond sürgősségi segítséget nyújtani a szorongásos tünetek jelentkezésekor” – mondja Artem Matvejev.

Az ilyen kezelés függőséghez vezethet, és a nem megfelelő időben történő befejezése esetén fennáll a veszélye a krónikus mentális zavarok, a depressziós szindrómák kialakulásának – teszi hozzá.

Nagy növekedési potenciál rejlik a mentális egészség kezelésére használt gyógyszerek kategóriájában – mondja a jövőről szólva Andrij Obrizan, a Darnica gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója.

Az ukránok megszokták, hogy önállóan oldják meg a mentális egészséggel kapcsolatos problémákat. A Gradus Research cég vizsgálata szerint a teljes körű háború kezdete óta az ukránok 57%-a tapasztalt mentális zavarokat, de csak 13%-uk kért szakszerű orvosi segítséget – mutat rá Obrizan. Arra számít mindazonáltal, hogy a jövőben nőni fog a szakemberekhez fordulók aránya.

(pszv/korrespondent.net/forbes.ua)