Kormányátalakítás helyett létszámcsökkentés?

2022. szeptember 21., 16:40 , 1126. szám

Denisz Smihal miniszterelnök kijelentette, hogy jelenleg nincsenek elképzelései vagy javaslatai kormánya személyi összetételének módosításával kapcsolatban.

„Ami a személyi változásokat illeti a miniszteri kabinetben, jelen helyzet szerint nincsenek ilyen ötleteim és javaslataim” – erősítette meg Smihal szeptember 14-i sajtótájékoztatóján, amelyről az Interfax–Ukrajina hírügynökség számolt be.

A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a kormány általában véve tisztában van az államapparátus optimalizálásának és a kiadások csökkentésének fontosságával.

„A digitalizáció és a digitális szolgáltatások bevezetése következtében lehetőségünk nyílik tisztségek csökkentésére” – tette hozzá.

A kormányfő elmondta ezzel kapcsolatban, hogy a minisztériumok dolgoznak a végrehajtó hatalom teljes vertikumának funkcionális átvilágításán, ami segít megszüntetni vagy optimalizálni a már elavult funkciókat. Szerinte ezzel lehetővé válik, hogy az országban – és nem csak a minisztériumokban – 30 százalékkal csökkentsék a tisztségviselők számát.

Smihal jelezte, hogy mostanáig már körülbelül 8 000 tisztviselői állást szüntettek meg, s még több tucat tisztviselő elbocsátása és közszolgálati állás megszüntetése vár rájuk.

Elmondása szerint az ilyen leépítések teszik lehetővé az állami kiadások csökkentését 2023-ban 11,8 milliárd hrivnyával.

Ami a helyhatóságokat illeti, a kormány szintén javaslatokat készít a tisztviselők számának csökkentésére a megyei és járási állami adminisztrációkban.

 (ntk/interfax.com.ua)