Törvényjavaslat: Külföldi munka a hadsereg támogatására?

2022. szeptember 23., 15:27 , 1126. szám

Egy minap a Legfelső Tanácsban bejegyzett jogszabálytervezet indítványozza, hogy a hadköteles korú férfiak külföldre utazhassanak havi készpénzfizetési kötelezettség ellenében, a pénzt az Ukrán Fegyveres Erőknek utalnák át. Többek között azokról a férfiakról lenne szó, akik külföldön szándékoznak munkát vállalni – derül ki az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinjának (Життя) írásából.

A törvényjavaslat értelmében a határt átlépő katonaköteles férfinak a munkaképes személyek létminimuma legalább ötszörösének megfelelő összegű garanciadíjat kellene befizetnie egy állami bankban nyitott számlára. Ez az összeg jelenleg 13 ezer hrivnya.

A férfinak ezenkívül közjegyző által hitelesített nyilatkozatot kellene benyújtania a bankhoz arról, hogy külföldi tartózkodása minden hónapjáért önként a minimálbér után fizetendő minimumadó aktuális összegével megegyező nagyságú garanciális hozzájárulást kíván feltölteni a számlára a hadiállapot idején. Jelen helyzet szerint ez csaknem 2,7 ezer hr lenne havonta. Egyben hozzájárulna, hogy ezt az összeget az Ukrán Fegyveres Erők támogatására utalják át.

A törvényjavaslat szerzője, Heorhij Mazurasu képviselő (Nép Szolgája) biztos abban, hogy egy ilyen szabály segítene a gazdaság és a védelmi képességek megszilárdításában, valamint csökkentené a szociális és gazdasági feszültséget.

„Jelenleg a nyílt források 35%-os munkanélküliségi rátáról számolnak be. Rengeteg olyan polgárunk van, akiknek nincs munkájuk és lehetőségük eltartani magukat és a családjukat, nem is beszélve az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) jelenleg oly fontos támogatásáról” – mutat rá a törvényjavaslat indoklása.

Mazurasu úgy véli, hogy javaslata által az ukrán munkavállalók nemcsak a családjukat tudnák eltartani, hanem a ZSZU-t is segíthetnék, miközben azokból, akik nem készek, vagy nem akarnak harcolni, úgy sem lenne sok haszon a hadseregben.

„Nagyon kevesen keresnek ténylegesen annyit, hogy anyagilag tudják támogatni a hadsereget. Egyre nő az állammal szembeni negatív érzelmek szintje, nem is beszélve a hatalom iránti érzelmekről” – jegyezte meg.

Ezzel szemben, a törvényjavaslat indoklása szerint, „minden 100 000 hadköteles polgár után, aki az ajánlott feltételek mellett a hadiállapot idején külföldre utazna, csaknem 270 millió hrivnya kerülne havonta az Ukrán Fegyveres Erők számlájára”.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy a miniszteri kabinet módosította az államhatár átlépésének szabályait az ukrán állampolgárok számára rendkívüli állapot vagy hadiállapot idején. Az intézkedés nyomán megszűnt a külföldi utazások számának korlátozása a fogyatékossággal élők és az őket kísérő személyek esetében.

(zzz/life.pravda.com.ua/rada.gov.ua)