10 éves a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete

2022. szeptember 26., 19:35 , 1127. szám

Közgyűléssel egybekötött születésnapi ünnepséggel méltatta megalakulásának tizedik évfordulóját a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) szeptember 24-én. A jubileumi születésnapnak a Munkácsy Mihály Magyar Ház adott otthont.

A rendezvény kezdetén a történelmi egyházak képviselői – Zán Fábián Sándor református püspök, Pogány István római katolikus plébános és Csirpák József görögkatolikus atya – Isten áldását kérték a jelenlévőkre s mindenkire, aki a család fontosságát tartja szem előtt.

Ezt követően elsőként Tarpai József, a KMNE elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki aláhúzta: a tagság büszkeséggel és megelégedettséggel nézhet vissza az elmúlt tíz évre, hiszen a KMNE valóban egy példaértékű közösségszervező és értékteremtő szervezetté nőtte ki magát. „Nem kell elfelejteni azt, hogy Ukrajnában háború van, ugyanakkor én mégis hálás vagyok mindenkinek, aki itt van, legyen az nagy- vagy kiscsaládos vendég, s azért is, hogy itt lehetünk, összejöhetünk” – mondta Tarpai József. „Úgy gondoljuk, hogy van jövőnk, hogy a kárpátaljai magyarságnak van jövője, melyben nagyon fontos szerepe van nemcsak a történelmi egyházaknak, hanem nekünk, nagycsaládosoknak, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Egyesületnek” – jelentette ki a KMNE elnöke.

Levélben fejezte ki jókívánságait Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, akinek köszöntő szavait Albertné Simon Edina ungvári magyar konzul tolmácsolta. „Ezt a szép ünnepi alkalmat most beárnyékolja egy korábban mindannyiunk számára elképzelhetetlennek tartott háború, amely óriási terheket ró azokra, akiknek eddig sem volt könnyű elegendő ételt, meleg ruhát és megfelelő tanszert biztosítani a gyermekeiknek. Márpedig minden magyar gyermek egy újabb őrhely, különösen Kárpátalján, ahol rendkívül nehéz időket élünk. Ilyen helyzetben a közösségek megtartó ereje, az egyházi és civil szervezetek aktív működése fontosabb, mint valaha” – olvasta a miniszterelnök leveléből a konzul asszony.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviseletében Korolyova Erzsébet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke mondott köszöntőt. Beszédében társszervezetként köszöntötte a KMNE-t, mondván: „Minden olyan szervezet, amelynek nevében az van, hogy kárpátaljai és magyar, az mindenképpen társ, s mindenkor örülünk egymás sikereinek, támogatjuk egymást, hiszen másképp ezt nem is lehetne csinálni.”

„A nagycsaládosok a kárpátaljai magyarság megmaradása szempontjából pont azt a részt vállalták fel, ami az egyik legfontosabb: legyen, aki jöjjön a zászlóvivők után, mert akármilyen dicső az az ember, aki a szép lózungokat viszi előre, ha nincs, aki utána jöjjön, az semmit sem ér” – emelte ki Korolyova Erzsébet, hozzátéve: „Ez a szervezet nemcsak a jelent, hanem a jövőt is támogatja. Az elkövetkező nemzedék nevelését vállalta fel, egyáltalán a meglétét és a támogatását ennek a nemzedéknek, s minden lehetőséget megragadnak azért, hogy az emberek Kárpátalján vállaljanak gyermeket és becsületben, szeretetben, tisztességben neveljék őket keresztény értékrend szerint.”

A társadalom legkisebb és legerősebb alkotóeleme a család, mely nélkül nincs közösség, s közösség nélkül nincs társadalom, tehát család nélkül nem lenne magyar közösség sem itt, Kárpátalján – fogalmazott Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke, aki köszöntőjében a nagycsaládosoknak a társadalomban betöltött esszenciális szerepére hívta fel a figyelmet: „A nagycsaládosok egyesülete nagyon fontos Kárpátalja társadalmi életében: egy űrt töltenek be. Nem mindegy, hogyan neveljük gyermekeinket. Ha példát mutatunk nekik, hogy családban kell élni, akkor nemcsak saját családunkért, hanem az egész közösségünkért teszünk, a kárpátaljai magyarságért, a magyar jövőért Kárpátalján és a Kárpát-medencében.”

Török Dénes, a KMNE alapító elnöke a megalakuláskor kitűzött célokról, a kezdetekről beszélt. „Az elmúlt tíz évben a 34 tagcsaládból 933 tagcsaláddá fejlődött a szervezet taglétszáma. Ez más dolgokat is maga után húzott: évi több száz program is létrejött az egyesületen belül, ami – úgy gondolom – lényeges mutató, hiszen a számok mindig szépek, de ami ennél is fontosabb, hogy nagyon sok kapcsolat szövődött az elmúlt tíz év alatt: részint a helyi nagycsaládosok találkozhattak, s így gazdagodtak, bővültek mindannyian, s ha ehhez hozzáteszem, hogy kiléptünk a Kárpát-medencei porondra is, akkor szerintem ez legalább olyan fontos, mint a számszerű programok sokasága” – húzta alá.

A jeles esemény alkalmából számos társszervezet képviselője köszöntötte a kárpátaljai magyar nagycsaládosokat, köztük Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke, Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, Dániel Sándor, a Csíkszeredai Nagycsaládosok elnöke, Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője, akinek üzenetét Kudlotyák Krisztina olvasta fel.

A köszöntőket követően megtartották a KMNE éves közgyűlését, melynek keretében Tarpai József elnök beszámolt az eltelt időszak eredményeiről, majd köszönetét fejezte ki kollégáinak és az önkénteseknek az odaadó munkáért. Mindezt elismerő oklevelek átadásával erősítette meg.

Az Egyesület a jubileumi évforduló kapcsán pályázatot is hirdetett a gyerekek körében. A Tízéves a KMNE című felhívásra összesen hatvan pályamunka érkezett. Voltak, akik a szavak segítségével fejezték ki gondolataikat, voltak, akik a zene erejét használták erre, s akadtak olyanok is, akik kreatív rajzokkal és kézműves alkotásokkal nyűgözték le a zsűrit. Mivel minden munka egyedi és különleges, s nehéz volt rangsorolni azokat, ezért minden résztvevő jutalomban részesült. Az ajándékokat szintén a rendezvényen adták át.

A szervezők természetesen nem feledkeztek meg a gyerekekről sem, ugyanis korosztályonként különböző foglalkozásokat tartottak nekik: volt mézeskalács-díszítés, harisnyavirág-készítés, gyöngyözés, bögrefestés, arcfestés, rongybaba-készítés, pirográfia és kőfestés, de emellett játszhattak is kedvükre az udvaron ebből a célból kialakított részen.

Kovács Sándorék zenés műsora után a nap lezárásaként a résztvevők közösen énekelték el a Tízéves a KMNE című dalt, melyet a Szilágyi család fogalmazott meg a nagycsaládos életről, a felejthetetlen élményekről, valamint a jó emlékekről, majd meggyújtották a tízes számot a KMNE központi születésnapi tortáján. Tizedik születésnap lévén érkezett még tíz torta, az egyesület tevékenységét meghatározó egy-egy felirattal, mint például a család, szeretet, barátság, élmények, összetartozás, öröm, közösség, emlékek.

CsA