Kezdetét vette az MCC középiskolai programja

2022. szeptember 26., 15:22 , 1127. szám

Megnyitotta 2022/2023-as tanévét a Mathias Corvinus Collegium Beregszászi Központjának fiatal tehetséggondozó programja. A középiskolásokat célzó programsorozatra Kárpátalja 40 településéről, 15 középiskolából közel 100 fiatal jelentkezett. Az esemény nyitásaként Szentkirályi Alexandra magyar kormányszóvivő tartott plenárist előadást a fiataloknak.

A program megnyitóján Dobsa Beáta, az MCC Beregszászi Központjának vezetője elmondta: 1878 nappal ezelőtt jött létre Kárpátalján az első külhoni régióban működő MCC-központ. A beregszászi régióvezető háláját fejezte ki azért, hogy eljöhetett ez a nap, és végre a nehéz, bizonytalan és tervezhetetlen mindennapok ellenére elindulhatott a programsorozat. „Ti, akik itt vagytok, erős példával éltek a fiatalok és a társadalom előtt, hogy van létjogosultságunk szülőföldünkön, ti vagytok a megmaradásunk zálogai” – mondta Dobsa Beáta köszöntőjében.

Gyebnár István beregszászi magyar vezető konzul úgy fogalmazott: „Az MCC már öt éve erősen él a beregszászi köztudatban. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen nagy számmal köszönthetjük a résztvevőket annak ellenére, hogy a háború következtében felgyorsult a kárpátaljai magyarok kivándorlása.” Mint mondta, „a magyar kormány célja továbbra is az, hogy hosszú távon segítse az itt maradt magyarokat szülőföldön való boldogulásukban, s mindezeket segítik elő a különböző oktatási, kulturális és egyéb programok, képzési lehetőségek is”.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta: „Jó látni, hogy az MCC Beregszászi Központjában ennyi sok lelkes fiatal van. Az is remek hír, hogy az elmúlt időszakban a háborús helyzet nehézségeiből adódóan sem csökkent az ide jelentkező tanulók száma. Remek dolog, hogy az MCC olyan képzést tud nyújtani, amely a tehetséges fiatalok számára egyfajta lökést jelent az életük hátralévő részében. Talán a szülők is segítségként értékelik ezt. Az elmúlt félév különösen nehéz volt, de nyilvánvalóan az Ukrajnában élők számára mindez hatványozottan nehezebb volt.” Amint mondta, a magyar kormány igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy segítse az anyaországon túl élő magyarokat, ahogyan azt eddig is tette. Kiemelte, hogy mindezen felül Magyarország Kormánya folyamatosan segíti a menekülteket, ahogyan azt tette a háború kitörésének első napjától.

A kormányszóvivő plenáris előadásában bemutatta a Híd Kárpátaljáért mozgalom segélyprogramot, illetve annak koordinációs feladatait. Beszélt továbbá arról is, hogy kommunikációs szakemberként milyen szerepben vett részt és milyen tapasztalatokat szerzett a program során.

Az MCC fiataloknak szóló programja ingyenes online társadalomtudományi képzést kínál a XX–XXI. sz. legfontosabb társadalompolitika eseményeiből. A KP Szombat elnevezésű eseménysorozattal a szervezőknek az a céljuk, hogy a középiskolás tananyagon felül plusztudást biztosítsanak az ide jelentkező diákok számára. Mindemellett olyan programokat és eseményeket szerveznek a diákok számára, melyeken közéleti személyiségekkel is találkozhatnak.

ev