Munkaerőpiac: A magasabb bérekre még várni kell

2022. szeptember 26., 08:35 , 1126. szám

Lesz munkalehetőség az ősszel, de fizetésemelésre ne számítsunk – így látja a szakértő az ukrajnai munkaerőpiaci helyzet alakulását az elkövetkező hónapokban. Elemzők szerint egyes szektorokban a munkaerőért folytatott vetélkedés még ilyenkor sem szünetel.

Ősszel Ukrajnában nem várhatók jelentős változások a munkaerőpiacon – mondta el Makszim Oriscsak, a Tőzsdei Technológiák Központja cég elemzője az ubr.ua-nak. Szerinte a háború alatt a munkáltatók körében az építőiparban, a kommunális szolgáltatások terén nélkülözhetetlen szakmák művelői, valamint a járművezetők a legkeresettebbek. Úgy vélte, nemcsak idén ősszel, hanem az elkövetkező években is tartós marad a kereslet az építőmunkások iránt. Hozzátette: nyár óta a munkás szakmák iránti kereslet is egyre nő, továbbá változatlanul nagy számban hirdetnek állásokat a feldolgozóiparban és a kereskedelemben. A munkaadók mezőgazdasági, élelmiszeripari, logisztikai, a vegyipari termékek, elektromos berendezések előállításában, a bútorgyártás területén jártas szakembereket is keresnek. Közalkalmazottak iránt viszont rendkívül csekély a kereslet.

„A munkaadók leggyakrabban szerelőket, rakodókat, áruösszehordókat és csomagolókat keresnek. Ugyancsak a legnépszerűbb szakmák közé tartoznak az eladók, a pénztárosok, a gyógyszerészek, a gazdálkodók és az informatikusok. Az utóbbiak egyébként azok közé tartoznak, akiket a legkevésbé ért veszteség a háború miatt, mert lehetőségük van a távmunkára” – mutatott rá Oriscsak.

A szakértő hozzátette, hogy a keresettek közé fognak tartozni a szépségipari szakmák művelői is. A szépségápolás területén azonban nem lesz prioritás a továbbképzés és fejlesztés, mivel csökkenni fog azoknak a száma, akik hajlandók fizetni a pótlólagos szolgáltatásokért.

A munkaerő iránti kereslet viszonylagos élénkülése ugyanakkor nem jár automatikusan magasabb bérekkel – legalábbis egyelőre.

„Amíg a gazdaság el nem indul a megújulás útján, nem várható bérnövekedés. Az emberek még néhány évig a boldoguláshoz éppen hogy elégséges fizetésekből, a magas infláció miatt egyik napról másikra tengődve fognak élni. Viszont lesz munka az országban. Ez a fő” – hangsúlyozta Oriscsak.

Az ősz beköszöntével azok az ukrán cégek, amelyeknek sikerült alkalmazkodniuk a háborús körülmények közötti működéshez, új álláslehetőségeket hirdettek meg. A meghirdetett állásajánlatok számát tekintve pillanatnyilag az értékesítés áll az első helyen. A grc.ua HR-portál rámutat, a munkaerőpiacnak ez a szegmense adja a jelenlegi betöltetlen állások 29,6%-át.

A portál elemzői ezzel kapcsolatban rámutatnak, a háború miatt kialakult munkaerőpiaci válság ellenére egyes munkáltatók továbbra is olyan kedvezményekkel igyekeznek csábítani a munkát keresőket, amelyek felkelthetik a figyelmet az állásajánlatuk iránt, egyben növelni hivatottak a munkavállalók lojalitását. Hagyományosan az IT-szektor munkaadói a legbőkezűbbek az ilyen kiegészítő opciók tekintetében. Ebben az iparágban a meghirdetett állásajánlatoknak csupán a 17%-a nem tartalmaz a fizetésen túli ösztönzőket.

Tartja magát az a sztereotípia, hogy az informatika területén nagy a hiány a képzett szakemberekből, így a jelentkezők túlzottan válogatósak, ami az állásajánlatokat illeti, ezért a cégek a szakemberek vonzása és megtartása érdekében a más területeken megszokottaknál sokkal jobb munkafeltételeket kínálnak. Azonban, mint azt a grc.ua állásadatbázisának elemzése kimutatta, az informatika területén az álláskeresők ösztönzésére felkínált kedvezmények listája nem különbözik az egyéb területeken megszokottaktól. A különbség abban érhető tetten, hogy a munkaadók hány százaléka hajlandó további előnyöket kínálni a munkaerő vonzására, és – ágazattól függően – milyen kedvezményeket részesítenek előnyben.

Vegyük például a kereskedelmi alkalmazottakat, értékesítési vezetőket és ügyfélszolgálati munkatársakat, akik számára augusztusban a legtöbb állásajánlatot kínálták. További ösztönzők, amelyek segíteni hivatottak a munkavállalók megnyerését, az ágazatban meghirdetett állásajánlatok 46%-ánál szerepelnek. Vagyis nem minden munkáltató kész vonzó kedvezményeket kínálni a jövőbeli munkavállalók számára. A cégek leggyakrabban szakmai továbbképzést kínálnak leendő dolgozóiknak (ezt a lehetőséget a meghirdetett állásajánlatok 51%-ában tüntetik fel amolyan pótlólagos ösztönzőként). Az esetek csaknem felében (47%) a leendő munkavállalók előtt a karrier lehetőségét is meglebegtetik. Bónuszok és prémiumok csak minden ötödik állásajánlatnál szerepelnek azok közül, amelyek a béren kívül további ösztönzőket is kínálnak. Érdekes ugyanakkor, hogy ebben az ágazatban az állásajánlatoknál kedvezményként találkozhatunk a lakhatási támogatással (6%), a céges és szociális rendezvényeken való részvétellel (13% és 4%), az ingyenes étkeztetéssel (3%), a vállalati mobiltelefonos kommunikációval (3%) és a céges ajándékokkal (3%). Céges fitneszóra, vállalati pszichológiai segítségnyújtás, nyugdíjbiztosítás, nehéz élethelyzetekben való anyagi segély is szóba került az állásajánlatok egy kisebb hányadánál.

Ezzel szemben az információs technológiák területén az összes állásajánlat 83%-ánál találunk olyan „pluszokat”, amelyek arra hivatottak ösztönözni a munkakeresőt, hogy fontolóra vegye az adott lehetőséget. Az opciók listája számos vonatkozásban szabványos. Leg­gyakrabban továbbképzést (57%), karrierlehetőséget (43%) és baráti kollektívát (42%) kínálnak. Előnyösen különbözteti meg azonban az IT-szektort a többitől a vállalati pszichológiai segítségnyújtás lehetőségét felkínáló állásajánlatok magas aránya (34%), a diszkontprogram lehetősége (27%), a nehéz élethelyzetekben nyújtott pénzügyi segély (15%), valamint az áthelyezési-áttelepülési program (6%) igénybevételének lehetősége. Egyes állásajánlatoknál szóba kerül a céges tornaterem látogatásának lehetősége, a gyerekek óvodalátogatási díjának átvállalása, a fiatal szülők támogatási programja és a céges autó is.            

(pszv/ubr.ua/grc.ua)